Afvalbeheersbijdrage, een stap richting de circulaire economie
In Nederland zijn organisaties die verpakte producten of (lege) verpakkingen samen met een product op de markt brengen, verplicht zorg te dragen voor het inzamelen en recyclen hiervan. Door verpakkingen te recyclen, wordt afval grondstof voor nieuwe verpakkingen en producten, en kunnen we besparen op fossiele grondstoffen. Een goede stap richting een circulaire economie.Recyclen en verduurzamen van verpakkingen
De stichting Afvalfonds Verpakkingen heeft deze verantwoordelijkheid van de bedrijven overgenomen. Bedrijven betalen per kilo verpakking een bijdrage aan het Afvalfonds Verpakkingen; de afvalbeheersbijdrage. Een investering voor het bedrijfsleven van zo’n € 200 miljoen euro, waarmee de inzameling en recycling van verpakkingen wordt gefinancierd.Daarnaast worden organisaties verplicht om te werken aan de verduurzaming van hun verpakkingen. Bedrijven moeten kunnen aantonen dat ze voldoen aan de essentiële eisen; maatregelen voor verduurzaming van verpakkingen die in de wet zijn vast gelegd. Zoals het beperken van het gewicht en het volume en het tot een minimum beperken van de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en materialen als bestanddeel van verpakkingen.
In Nederland worden hoge recyclepercentages voor verpakkingen gerealiseerd. Met 73% is niet alleen de Nederlandse doelstelling van 70% in 2016 ruimschoots gehaald, ook laten we de EU-doelstelling van 55% ver achter ons.
Voor meer informatie kunt u hier kijken!
Afvalbeheersbijdrage en Carel Lurvink
Bij Carel Lurvink maken we gebruik van verschillende soorten verpakkingen. Van flessen en cans voor schoonmaakmiddelen, plastic zakjes om bezoekersjassen individueel te verpakken, tot dozen voor kwasten, stofmaskers of detecteerbare pennen. Over al deze verpakkingen moet de afvalbeheersbijdrage worden betaald.
Omdat wij hierover transparant willen communiceren, wordt deze bijdrage vanaf 1 augustus boven het btw-bedrag op uw factuur vermeld. De specificatie staat daaronder, waarbij u in de meeste gevallen de afvalsoorten ‘Papier en karton’ en ‘Kunststof’ terug zult vinden, zie onderstaande afbeelding.
Heeft u vragen over deze bijdrage, neem gerust contact op met uw contactpersoon.