Veiligheidshelmen
23 producten
Uw veiligheid is onze prioriteit. Bij Carel Lurvink vindt u een uitgebreide collectie veiligheidshelmen die maximale bescherming bieden tegen hoofdletsels. Of u nu werkt in de bouw, industrie of een andere risicovolle omgeving, onze helmen zijn ontworpen om de hoogste veiligheidsnormen te voldoen. Ontdek onze veiligheidshelmen en zorg voor uw veiligheid op de werkvloer.
Veiligheidshelm bestellen?
In risicovolle werkomgevingen, zoals in de bouw, is het dragen van een veiligheidshelm een belangrijke voorwaarde om de veiligheid van de medewerkers en bezoekers te garanderen. Omdat de werkzaamheden per sector verschillend zijn, verschillen ook de kwaliteit en toepassingsmogelijkheden van helmen. Bij Carel Lurvink vindt u een compleet assortiment veiligheidshelmen. Van een eenvoudige stootpet of lichtgewicht veiligheidshelm tot hoogwaardige helmen met bril, vizier, ventilatie, een kunststof zweetband of volledige gelaatsafdichting.
Hoe kiest u de juiste veiligheidshelm?
Bij het kiezen van een veiligheidshelm is het belangrijk eerst de uit te voeren werkzaamheden en de daarbij behorende bewegingen te analyseren. Kan de gebruiker zijn hoofd stoten tegen zaken die zich boven hem bevinden? Dan kan een eenvoudige helm voldoende zijn. Moet de gebruiker echter vaak omhoog kijken, bijvoorbeeld omdat er boven hem werkzaamheden plaatsvinden? Dan is een veiligheidshelm met een korte klep een verstandige keuze, omdat het zicht daarmee vrij blijft. Een kinriem en een verstelbare hoofdband zorgen ervoor dat de helm altijd goed blijft zitten en niet kan bewegen. Werkt de gebruiker in een stoffige omgeving of kunnen er druppels van (chemische) vloeistoffen of materiaaldeeltjes rondvliegen? Dan zijn helmen met een bril, vizier of gelaatsscherm aan te raden. Zo zijn er ook veiligheidshelmen met gehoorkappen en zweetbanden, die soms ook apart verkrijgbaar zijn.
Wanneer is een veiligheidshelm verplicht?
Hoofdbescherming voorkomt letsel aan het hoofd door stoten en vallende voorwerpen. In de bouw, bij (hijs)kraanwerkzaamheden en binnen veel productiebedrijven is het dragen van een veiligheidshelm verplicht. Het is in ieder geval raadzaam altijd een veiligheidshelm te dragen wanneer er een mogelijk risico is op letsel. De Arbowet specificeert niet iedere specifieke situatie, maar omschrijft wel bij welke gevaren en risico’s het dragen van een veiligheidshelm verplicht is.
Zo moet een veiligheidshelm in ieder geval bescherming bieden in situaties waarbij voorwerpen op het hoofd kunnen vallen. Daarnaast moet men een veiligheidshelm dragen wanneer er een kans is dat een persoon zelf kan vallen en daarbij hoofdletsel oploopt. Bovendien kan een helm ook bescherming bieden tegen bijvoorbeeld hitte, kou, uv-straling of gevaarlijke (vloei)stoffen. Wanneer het dragen van een veiligheidshelm verplicht is, moet dit ook duidelijk worden aangegeven met bijbehorende signalisatieborden. Houd er bovendien rekening mee dat het in sommige situaties noodzakelijk is om ook andere persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) te dragen naast hoofdbescherming, zoals oogbescherming, adembescherming of gehoorbescherming.
Hoe lang gaat een veiligheidshelm mee?
Het is belangrijk om veiligheidshelmen regelmatig te controleren en zelfs te vervangen indien dat nodig is. Een helm gaat namelijk geen tientallen jaren mee, maar heeft een beperkte levensduur. Een helm verzwakt bijvoorbeeld door weersomstandigheden en eventuele beschadigingen. Denk bijvoorbeeld aan het effect van UV-straling en warmte op het materiaal. Zodra de levensduur van een helm bereikt is, biedt de veiligheidshelm geen optimale bescherming meer omdat deze verzwakt is. Hierdoor neemt het risico op letsel toe.Daarnaast heeft de gebruikte materiaalsoort een grote invloed op de houdbaarheidsdatum van een veiligheidshelm. Zo heeft een helm van polyethyleen (PE kunststof) een levensduur van 3 jaar. Wanneer de helm uit ABS-polymeriaat of polycarbonaat bestaat, heeft deze doorgaans een levensduur van 5 jaar. Daarentegen heeft een helm van glasvezelversterkt polyester een levensduur van wel 10 jaar. Wanneer uw helm eerder dan de uiterlijke houdbaarheidsdatum beschadigingen heeft opgelopen, is de levensduur verkort. Bijvoorbeeld door diepe krassen, scheuren en breuken. Voor meer informatie kunt u naar deze blog.
Hoe kunt u de datum van een veiligheidshelm aflezen?
De uiterste houdbaarheidsdatum van een veiligheidshelm staat in de meegeleverde gebruiksaanwijzing. We begrijpen dat u de gebruiksaanwijzing van uw helm misschien niet meer terug kunt vinden. In dit geval kun u de uiterste levensduur berekenen door de productiedatum af te lezen en het type materiaal te herleiden. Zo kunt u in de binnenkant van een veiligheidshelm de productiedatum terugvinden. Wanneer u de productiedatum heeft gevonden, kunt u aan de hand van de materiaalsoort berekenen hoe lang uw veiligheidshelm nog te gebruiken is voor een optimale bescherming. U berekent de uiterste houdbaarheidsdatum door de productiedatum te vermenigvuldigen met het aantal jaar dat de helm van uw materiaalsoort te gebruiken is.Welke kleur veiligheidshelm?
Veiligheidshelmen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Dat is niet zonder reden, want de kleur van een veiligheidshelm beschrijft bij grotere organisaties de functie van degene die de helm draagt. Hoewel er geen wetgeving is op het gebied van kleurcodes voor veiligheidshelmen, hanteren veel organisaties wel een kleurcodering. Dat maakt de communicatie een stuk makkelijker en het zorgt voor een goed overzicht op de bouwplaats. Hieronder hebben we kort toegelicht hoe de standaard kleurcodering eruit ziet, maar het staat organisaties vrij om een andere samenstelling te maken.
Een witte veiligheidshelm wordt gedragen door de leidinggevenden. Denk bijvoorbeeld aan managers of ingenieurs en specialisten die voor een bepaald deel eindverantwoordelijk zijn. De blauwe veiligheidshelm wordt gedragen door technische mensen, zoals elektriciens en andere technische medewerkers. Medewerkers met een gele veiligheidshelm zijn de uitvoerende medewerkers, arbeiders en grondverzetters, terwijl de oranje helm vaak gedragen wordt door mensen in de wegenbouw. Een grijze helm is specifiek bedoelt voor bezoekers. Daarnaast is er de groene veiligheidshelm, welke wordt gedragen door veiligheidsinspecteurs en soms ook nieuwe werknemers. Brandweerlieden dragen daarentegen een rode veiligheidshelm, bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van een brandveiligheidsinspectie.
Volledig assortiment veiligheidshelmen bij Carel Lurvink
Bij Carel Lurvink heeft u een ruime keuze uit veiligheidshelmen van toonaangevende A-merken, zoals 3M en Portwest. Ze worden gemaakt van verschillende materialen, zoals polycarbonaat en polyethyleen en zijn uitgevoerd in verschillende kleuren. Alle industriële veiligheidshelmen moeten voldoen aan de Europese regelgeving van EN 397. Deze normering omschrijft de eisen aan een helm om de gebruiker goed te kunnen beschermen tegen hoofdletsel. Uiteraard voldoet iedere helm in ons assortiment aan de hoogste kwaliteitseisen en richtlijnen.
Meer weten over veiligheidshelmen?
Komt u er niet uit? Onze specialisten helpen u graag bij het maken van de juiste keuze, zodat u zeker weet dat u de beste oplossing voor uw bedrijf en personeelsleden heeft. Voor een persoonlijk advies kunt u ons bellen op 053 - 434 43 43. Of stuur een e-mail naar [email protected].