Gehoorbescherming
2 producten
Bescherm uw oren en uw gezondheid. Geluidsoverlast kan ernstige gehoorbeschadigingen veroorzaken. Bij Carel Lurvink vindt u een breed scala aan gehoorbeschermingsmiddelen van topmerken zoals 3M, CaluPrevent, Peltor en Portwest, die zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving.
Wat is goede gehoorbescherming?
Medewerkers die gedurende een langere periode met het vaak veel te harde omgevingsgeluid in aanraking komen op de werkvloer, hebben een reële kans op gehoorbeschadiging. In Nederland komt deze beroepsziekte zelfs erg vaak voor. Om dit te voorkomen, is er gehoorbescherming. Het komt in vele soorten en maten. Zo bestaat er (detecteerbare) gehoorbescherming in de vorm van oordopjes, maar ook koptelefoons (/oorkappen) en otoplastieken beschermen het gehoor. Bij Carel Lurvink vindt u deze allemaal, eveneens diverse accessoires om gehoorbescherming makkelijker te integreren op de werkvloer. Belangrijk is dat het kwalitatief goede oorbescherming betreft, zodat medewerkers ermee goed beschermd worden tegen de (veel) te hoge volumes tijdens de werkzaamheden.
In sommige werkomgevingen wordt het dragen van gehoorbescherming verplicht gesteld. Dat heeft te maken met factoren die aanwezig zijn die uw gehoor kunnen beschadigen. Zo is het in havens, fabrieken en in de bouwwereld vaak lawaaierig. Maar wanneer moet u dan precies gehoorbescherming dragen en welke kiest u? Carel Lurvink geeft u antwoord op deze vragen en helpt u graag verder.
Wanneer moet u gehoorbescherming dragen en is gehoorbescherming verplicht?
Een veelvoorkomende vraag is vanaf welk geluidsniveau gehoorbescherming is aanbevolen. De dreiging van lawaaislechthorendheid voor werknemers begint bij 80 dB, wat staat voor decibel. De toevoeging (A) houdt in dat de geluidssterkte voor het menselijk oor waarneembaar is gemaakt door middel van filtering. Om het inzichtelijk te maken: de waarde 80 dB(A) wordt al snel gehaald in bijvoorbeeld een druk café.
Volgens de Arbowet moeten werkgevers gehoorbescherming aanbieden zodra de waarde boven de 80 dB ligt. Bovendien zijn medewerkers verplicht om gehoorbescherming te benuttigen bij een dagdosis die gemiddeld hoger is dan 85 dB(A). In dit geval moet de noodzaak van dit geluidsvolume ook in de RI&E (risico-inventarisatie & -evaluatie) worden opgenomen en er moeten daarbij maatregelen worden getroffen. De Arbowet stelt verder dat personeel bij een waarde van 83 dB(A) maximaal vier uur zonder gehoorbescherming werk mag uitvoeren. Hierbij mag er geen onacceptabel grote kans op gehoorschade voorkomen. Bij deze waarde is het geluidsvolume twee keer zo hoog als bij een omgeving met 80 dB(A). Het dragen van gehoorbescherming is een kleine moeite die mogelijk permanente, vervelende schade kan voorkomen.
Waar de risicogrens bij 80 dB ligt, ligt de pijngrens bij ongeveer 120 dB. Men merkt aan het begin van achteruitgang van het gehoor er niets van, ook al is de schade niet te genezen. Signalen van te hard zijn er wel, bijvoorbeeld een piep of ruis in de oren. Is deze blijvend, dan noemen we dat tinnitus.
Welke gehoorbescherming kies ik?
Zoals gesteld zijn er verschillende soorten bescherming. Welke gehoorbescherming u kiest, hangt af van uw werksituatie, wensen en vereisten. De eigenschappen van elk soort gehoorbescherming bepalen de geschiktheid ervan voor uw situatie. Daarvoor moet u er eerst mee kennismaken, voordat een geschikte keuze gemaakt kan worden. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen oordoppen en otoplastieken? Hieronder zetten de soorten bescherming op een rijtje met bijbehorende eigenschappen, voordelen en verschillen erachter.
Gehoorbescherming in de vorm van koptelefoons/oorkappen
Koptelefoons zijn populair, omdat ze enerzijds goede gehoorbescherming verzorgen en tegelijkertijd ook erg comfortabel zijn. Dit laatste is vooral bij langdurige blootstelling aan lawaai erg fijn. Koptelefoons, ook wel oorkappen genoemd, dempen het geluid en bovendien kunnen sommige ook worden aangesloten op de radio of telefoon. In dat geval kunt u tijdens het werk muziek luisteren (bij elektronische koptelefoons) of gesprekken voeren (bij communicatie oorkappen). Let hierbij wel op dat de muziek niet te hard staat, want dat beschadigt logischerwijs ook het gehoor. Bij goede oorkappen worden de omgevingsgeluiden efficiënt gedempt en is harde muziek niet nodig.
Het assortiment van Carel Lurvink bevat passieve oorkappen, elektronische oorkappen en communicatie oorkappen van topmerken zoals Peltor, Portwest en 3M. Uw voorkeur en vereisten bepalen de keuze.
Welke gehoorbescherming heeft radio?
Er werd al kort benoemd dat er ook bij bepaalde gehoorbescherming muziek kan worden geluisterd. Sommige gehoorbescherming biedt daarnaast de mogelijkheid om radio te volgen. Er kan dan naar de radio geluisterd kan worden via AM of FM ontvangst terwijl u werkt. Zo combineert u werk, veiligheid en plezier. Bij Carel Lurvink bieden wij deze optie in de oordoppen en koptelefoons van Peltor. De elektrische oordoppen zijn oplaadbaar via een USB-connector op de oplaadcassette. De gehoorkap van Peltor heeft een ingebouwde antenne, waardoor het snel digitaal afstemmen en de mogelijkheid om zenders op te slaan flexibel en gemakkelijk hanteerbaar is.
Bescherming in de vorm van (detecteerbare) oordopjes
Oordoppen worden gezien als een comfortabele en praktische vorm van gehoorbescherming. Ze zijn immers gemakkelijk op te bergen, bij de hand te houden voor onverwachte situaties en licht van gewicht. Bovendien zijn oordoppen eenvoudig aan te brengen en bieden ze meer comfort wanneer medewerkers in een warme omgeving of gedurende een lange tijd gehoorbescherming moeten dragen. Er bestaan vele soorten oordoppen. Bij Carel Lurvink vindt u indrukbare oordoppen, samenrolbare oordoppen, herbruikbare oordoppen en oordoppen met beugel. Ook bieden wij detecteerbare oordoppen (vooral in de foodsector is dit handig; de oordoppen en het bijbehorende snoer zijn gemaakt van een detecteerbaar siliconenrubber en volledig traceerbaar). Al onze oordoppen zijn van hoogstaande merken, zoals 3M, Alpine en ons eigen Premium A+ merk CaluDetect. Bij Carel Lurvink vindt u erdoor gemakkelijk oordoppen die niet alleen aansluiten op uw situatie en een optimale bescherming bieden, maar ook comfortabel zitten.
De bescherming van het gehoor in de vorm van otoplastieken
Otoplastieken zijn op maat gemaakte gehoorbescherming. Een specialist inspecteert dan het oor en maakt een afdruk. De afdrukken worden erna verwerkt tot professionele otoplastieken. Bij otoplastieken bestaat er ook de keuze uit verschillende kleuren en filters (van filters voor muzikanten zonder vervorming van geluid tot aan beschermende filters tegen harde machinegeluiden waarmee communiceren en het horen van waarschuwingssignalen wel mogelijk blijft). Voor elke situatie is er een passend filter, welke in de op maat gemaakte oordoppen worden geplaatst.
Wat is dus het verschil tussen oordoppen en otoplastieken?
Waar oordoppen universeel zijn, worden otoplastieken voor dus elke drager op maat gemaakt. Geen enkel paar is daarmee hetzelfde. Gewone oordoppen hebben een universele uitvoering die zich vanzelf vormt naar de gehoorgang, maar bij otoplastieken wordt pas de gehoorgang geheel afgesloten en daarom is de bescherming ervan beter. Daarnaast gaan otoplastieken langer mee (zo’n twee tot drie jaar), is het draagcomfort hoger en kunnen mensen beter blijven communiceren.
Kan ik gehoorbescherming op maat kopen?
Bij Carel Lurvink bieden wij ook gehoorbescherming op maat. In ons service center in Enschede kunt u op afspraak otoplastieken aan laten meten. Heeft u meerdere collega’s die gehoorbescherming nodig hebben? Carel Lurvink kan ook bij uw organisatie langskomen om otoplastieken aan te meten.
Waar gehoorbescherming in de vorm van koptelefoons regelmatig als storend wordt ervaren door het vallen over het hele oor en het mogelijk oplopen van de temperatuur, biedt de standaard universele bescherming in de vorm van oordoppen doorgaans dus niet voldoende bescherming. Goede én comfortabele bescherming is dus maatwerk, afgestemd op de werksituatie en het oor. Kwalitatief goede gehoorbeschermers passen precies in de gehoorgang. Wat voor optimale bescherming ook niet mag ontbreken, is een professioneel advies. Daar helpen wij u graag bij: raadpleeg onze productspecialisten voor advies op maat en haal zo optimale gehoorbescherming naar uw werkvloer.
Heeft u vragen over de juiste gehoorbescherming voor uw werkomgeving? Onze specialisten helpt u graag via [email protected] of via 053 - 434 43 43.