Geschiedenis
1893: De eerste generatie
In 1893 verhuizen de gebroeders Carel en Anton Josef Lurvink van Aalten naar Enschede om daar hun beroep van borstelmaker uit te oefenen. In Enschede en omgeving zijn grote textielfabrieken gevestigd die voor hun dagelijkse productie veel borstels, stoffers en bezems nodig hebben. Op een bovenverdieping aan de Deurningerstraat in Enschede gaan de broers van start.
Met hun zelfgemaakte waren bezoeken de gebroeders Lurvink fabrieken en winkels in de omgeving. Met succes: in 1895 kunnen ze hun intrek nemen in een zelfgebouwde werkplaats aan de Boddenkampstraat in Enschede.
1927: De tweede generatie
De een na jongste zoon van Carel, Antoon, komt in 1927 komt in het bedrijf werken. Antoon zorgt voor een frisse wind in het bedrijf. In 1932 wordt het nieuwe bedrijfspand aan de Boddenkampstraat gebouwd.
In de oorlogsjaren zijn de grondstoffen voor het vervaardigen van de producten nauwelijks te verkrijgen, dus zoekt men surrogaatproducten. Bij boeren worden paardenstaarten gekocht om de borstels en kwasten te vullen. Mede door de oorlog is de ruilhandel een belangrijk onderdeel van het bedrijfsproces. Zo wordt er toiletpapier geruild tegen dweilen van de textielfabrikanten.
1960: De derde generatie
Harrie Lurvink, de zoon van Antoon, komt in 1960 in de zaak werken. Hij heeft de ambacht van borstelmaker in een West-Duitse fabriek geleerd. Hij breidt het assortiment uit met schoonmaakartikelen. Als Antoon de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, krijgt Harrie de leiding.Tussen 1967 en 1977 sluiten bijna alle textielfabrieken in Enschede hun deuren. Dit betekent dat de bakens bij Carel Lurvink moeten worden verzet. Naast de eigen productie kwam de groothandelstak erbij. Carel Lurvink werd een toonaangevende groothandel in Twente.
In 1973 wordt het pand aan de Boddenkampstraat uitgebouwd. In de laagbouw is nu plek voor het kantoor en het magazijn.
1990 - 1991: De vierde generatie
Caspar (1990) en Julius (1991) treden in dienst. De zonen van Harrie zijn net als hun voorgangers zeer ambitieus en breiden het assortiment uit met veiligheidsartikelen. Er is een sterke wil om door te groeien en er staat nieuwbouw op de planning.
Carel Lurvink ontvangt in 1993 het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Deze bijzondere onderscheiding staat voor bewezen kwaliteit, soliditeit en continuïteit van de onderneming. De kroon op 100 jaar ervaring.
In 2000 vestigt Carel Lurvink zich in het gloednieuwe bedrijfsgebouw aan de Marssteden 40 in Enschede. Het pand biedt alle ruimte om te groeien. Het aanbod wordt breder en de organisatie ontwikkelt en produceert zelf steeds meer Premium A+ producten.
Harrie trekt zich in 2007 na 47 dienstjaren terug, Caspar en Julius zijn vanaf nu verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering.
Het eigen wagenpark wordt in 2016 uitgebreid met 3 vrachtwagens en 2 bestelwagens.
In 2018 wordt het 125-jarig jubileum gevierd en is de nieuwbouw aan de IJzersteden klaar. Het pand is verbonden met het pand aan de Marssteden en met 12.000 palletplaatsen klaar voor de toekomst. Daarnaast wordt in dit jaar door Zijne Majesteit de Koning het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ bestendigd voor de komende 25 jaar.
Om klanten nog beter te kunnen helpen, is Carel Lurvink in 2020 opgesplitst in 4 sectoren: Facility, Industry, Medical en Pharmacy & Food. Ook is in dit jaar een nieuwe vrachtwagen aangeschaft die duurzamer, efficiënter en veiliger is.
2022: De vijfde generatie
De vijfde generatie doet haar intrede. Chris, Justus, Marleen en Emma zijn verantwoordelijk voor de introductie van de 100% chemievrije reinigers. Veilig voor mens, dier en milieu.
In 2023 bestaan we 130 jaar. Dat hebben we samen met alle collega’s op bijzondere wijze gevierd. Met nostalgische bussen zijn we naar Landgoed Singraven gebracht voor een rondleiding door het huis, de tuinen en de watermolen. Daarna was het tijd voor een heerlijk diner en een geweldige feestavond.
Ook is in 2023 gestart met de bouw van onze eigen productielocatie in Oldenzaal. Hier zal de productie, assemblage en verpakking van een groot deel van het assortiment gaan plaatsvinden. We halen een groot deel van de productie uit Azië terug naar Nederland en maken een grote verduurzamingsslag.