Schoenen, laarzen en andere voetbescherming gaan langer mee als u vanaf de aanschaf op een aantal belangrijke zaken let. Alles wat u niet nieuw hoeft te kopen, is een directe besparing. Dus waarop moet u letten als u de gebruiksduur van voetbescherming wilt verlengen?
Heeft u de keuze voor laag, hoog of laars gemaakt? Dan is het nog belangrijk om over het materiaal na te denken. Leer ademt, maar kunststof houdt water en schadelijke stoffen zoals chemicaliën beter tegen. In sommige gevallen biedt standaard voetbescherming geen goede oplossing en moet u kiezen voor schoeisel op maat. Dit kan nodig zijn voor bepaalde werkzaamheden of wanneer uw werknemer bijvoorbeeld bepaalde allergieën heeft.
Om te onthouden! In veel gevallen moet voetbescherming wettelijk goedgekeurd zijn. Let daarom op het CE-keurmerk en op de letter-cijfercombinatie die op de schoen staat vermeld. Deze combinatie geeft de EN ISO 20345:2010 classificatie aan.
Wist u dat? Voor werkschoenen en -laarzen wordt gebruikgemaakt van innovaties uit de sportwereld. Voetbescherming is bijvoorbeeld steeds vaker voorzien van schokdemping en wordt steeds vaker gemaakt van speciale materialen die extra goed ademen en vocht absorberen.
Aandachtspunten voor de aanschaf
Hoog, laag, schoen of laars - voetbescherming is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende modellen voor de meest uiteenlopende toepassingen. Als u direct de juiste keuze maakt, bespaart u in de toekomst. U hoeft immers minder snel voetbescherming te vervangen. Lage schoenen zijn vooral geschikt voor mensen die bewegingsvrijheid nodig hebben en bijvoorbeeld veel moeten knielen. Hoge schoenen bieden meer stevigheid en veiligheid, bijvoorbeeld doordat ze de achillespees beschermen. (Waterdichte) laarzen kiest u als uw medewerkers in een natte of vochtige omgeving werken. Let bij uw keuze altijd op de sluiting. Deze mag niet te strak zijn en veters mogen niet te lang zijn in verband met struikelgevaar.Heeft u de keuze voor laag, hoog of laars gemaakt? Dan is het nog belangrijk om over het materiaal na te denken. Leer ademt, maar kunststof houdt water en schadelijke stoffen zoals chemicaliën beter tegen. In sommige gevallen biedt standaard voetbescherming geen goede oplossing en moet u kiezen voor schoeisel op maat. Dit kan nodig zijn voor bepaalde werkzaamheden of wanneer uw werknemer bijvoorbeeld bepaalde allergieën heeft.
Om te onthouden! In veel gevallen moet voetbescherming wettelijk goedgekeurd zijn. Let daarom op het CE-keurmerk en op de letter-cijfercombinatie die op de schoen staat vermeld. Deze combinatie geeft de EN ISO 20345:2010 classificatie aan.
Aandachtspunten voor onderhoud
Goed onderhoud en het schoonhouden van schoenen en laarzen helpt de levensduur te verlengen. De wijze van onderhoud hangt af van het materiaal. Kunststof en rubber kunt u bijvoorbeeld prima met water afspoelen. Leder moet regelmatig worden ingevet en splitleder kunt u opborstelen. Vergeet niet het zoolprofiel goed te reinigen! Het is vervolgens belangrijk voetbescherming niet te drogen bij een kachel. Hierdoor kan het materiaal van de schoen of laars uitdrogen, waarna scheurtjes kunnen ontstaan. Laat de schoenen of laarzen dus drogen op een goed geventileerde plek en overweeg of een werknemer wellicht twee paar schoenen of laarzen nodig heeft. Eén paar kan dan worden gedragen, terwijl het andere paar wordt schoongemaakt en kan drogen.Wist u dat? Voor werkschoenen en -laarzen wordt gebruikgemaakt van innovaties uit de sportwereld. Voetbescherming is bijvoorbeeld steeds vaker voorzien van schokdemping en wordt steeds vaker gemaakt van speciale materialen die extra goed ademen en vocht absorberen.