Dit zet de bouwwereld op zijn kop

Dit zet de bouwwereld op zijn kop

Dit zet de bouwwereld op zijn kop!
En dat is maar goed ook! Want het kan een hoop letsel voorkomen of in ieder geval aanzienlijk verminderen; de veiligheidshelm.

EN 397

De veiligheidshelm moet aan een aantal eisen voldoen. Dat geldt voor de bol (of helmschaal) en het binnenwerk, dat minstens zo belangrijk is. De eisen die worden gesteld aan het materiaal en de uitvoering staan uitgebreid beschreven in de norm EN 397.

Materiaal

Een industriële veiligheidshelm is gemaakt van duurzaam materiaal. De helm moet dan ook 3 tot 5 jaar meegaan. Wat betreft het materiaal van de veiligheidshelm (vaak is dit een niet-stroom geleidende kunststof) wordt er onderscheid gemaakt tussen thermoplast en duroplast kunststof. Thermoplast kunststof wordt zacht wanneer het heet wordt, duroplast kunststof kan wel tegen hitte en vervormt niet. Het is dus maar net in welke werkomgeving u de helm nodig heeft. Sommige helmen zijn versterkt met glasvezel, deze kunnen zelfs wel tot 10 jaar mee.

Weg met die veiligheidshelm

Maar soms moet u de helm eerder vervangen. De levensduur wordt aanzienlijk verkort wanneer de veiligheidshelm in contact komt met gevaarlijke stoffen. Hetzelfde geldt als de veiligheidshelm een flinke klap heeft opgevangen. Ook al ziet u er niets van, het is noodzakelijk dat de helm toch vervangen wordt. Het is een garantie dat de helm u één keer beschermt, maar een tweede keer is hoogst onzeker.

Helmschaal

Het is niet alleen het materiaal van de helmschaal (of bol) dat aan bepaalde eisen moet voldoen, dit geldt ook voor:

- De vorm
- De afwerking (de helm moet van binnen en buiten glad zijn, zonder scherpe randen)
- De weerstand tegen stootbelasting
- De penetratie bij hoge en lage temperatuur
- De zelfdovendheid
- De weerstand tegen doorgang van elektrische stroom
- Het gewicht

Binnenwerk

Het binnenwerk van de helm is even onmisbaar bij het opvangen van een klap als de helmschaal. Het binnenwerk is vaak van kunststof, meestal polytheen. De kracht die vrijkomt bij een impact wordt door het binnenwerk gelijkmatig over de schedel verdeeld. Het binnenwerk en het materiaal moeten dat wel aankunnen. Daar wordt dan ook uitgebreid op getest voordat een veiligheidshelm aan de norm voldoet. Ook de elasticiteit van het materiaal, de afstelling in hoogte en de ophanging zijn van groot belang.

Niet doen!

U mag niets veranderen aan een veiligheidshelm. Dit kan de mechanische eigenschappen van de helm veranderen. U mag er niets aan vastmaken of andere kenmerken aanbrengen, zoals het maken van gaten of iets aanbrengen met behulp van nietjes, schroefjes of boutjes. Dat is af te raden, want de helm kan daardoor stroom geleiden. Een sticker aanbrengen kan, mits de lijm aan bepaalde eisen voldoet. Uw naam erop schrijven met een watervaste mag, maar doe het wel netjes want uw veiligheidshelm moet nog jaren mee!

Benieuwd naar welke helm voor u geschikt is? Onze medewerkers kunnen u er alles over vertellen als u belt naar 053 - 434 43 43 of mail naar [email protected].

Gerelateerde artikelen