Wat is een ziekenhuisinfectie?
Eigenlijk is de Engelse term veel duidelijker: ‘hospital-acquired infections’. Ze hebben er zelfs een afkorting voor: HIA. In het Nederlands hebben we het over ziekenhuisinfecties en laten we ‘hospital-acquired’ dus weg. Toch is dat wel precies waar het om gaat: ziekenhuisinfecties zijn infecties die mensen in het ziekenhuis oplopen. Ze komen relatief vaak voor bij patiënten die infusen of katheters nodig hebben, maar deze infecties ontwikkelen zich bijvoorbeeld ook in operatiezalen. Wereldwijd zijn honderden miljoenen levens verloren gegaan door ziekenhuisinfecties.Wat zijn de oorzaken van ziekenhuisinfecties?
- Handenwassen is de meest effectieve manier om de verspreiding van ziekenhuisinfecties te voorkomen. Helaas gebeurt dit niet altijd even goed en consequent. Artsen, verpleegkundigen maar ook patiënten zelf wassen hun handen in veel gevallen niet vaak genoeg om infecties te stoppen.
- Hoewel vloeren van ziekenhuizen niet worden gezien als oppervlak waarmee contact wordt gemaakt, is dat contact er in de praktijk vaak wel. Van bloeddrukmanchetten tot belknoppen die patiënten gebruiken om verpleegkundigen op te roepen - ze vallen allemaal wel eens op de (mogelijk vervuilde) vloer.
- Open afdelingen met meerdere patiëntbedden kunnen het risico op ziekenhuisinfecties aanzienlijk vergroten. Het aanpassen van de inrichting van ziekenhuisafdelingen is dan ook een belangrijke stap om infecties te voorkomen.
Hoe kunt u ziekenhuisinfecties voorkomen?
In 2001 heeft dr. Peter Pronovost, een wereldberoemd expert in patiëntveiligheid, een checklist opgesteld voor verpleegkundigen en artsen die met katheters werken. Hij benoemt 5 stappen. Als deze stappen worden gevolgd, daalt het aantal infecties van 3 op de duizend patiënten naar 0:
- Stap 1: Handen wassen.
- Stap 2: Reinig de huid van de patiënt.
- Stap 3: Draag een masker, schort, handschoenen en plaats een steriel laken over de patiënt.
- Stap 4: Plaats de katheter niet in de lies, omdat daar een hoger infectiegevaar bestaat.
- Stap 5: Verwijder de katheter zo snel mogelijk.
Het zal u wellicht opvallen dat de eerste 3 stappen zijn gericht op persoonlijke hygiëne. Dat is dan ook de basis van het voorkomen van ziekenhuisinfecties. Een andere maatregel is het regelmatig controleren of er niet alleen regels zijn voor het bestrijden van infecties, maar dat ze ook worden nageleefd. Van de best betaalde arts tot de schoonmaakdienst van het ziekenhuis - iedereen moet zich exact aan de regels houden. Maak daarnaast een uitgebreide lijst van alle oppervlakken die patiënten mogelijk aanraken. Deze oppervlakken moeten niet alleen worden schoongemaakt, maar ook gedesinfecteerd. Deel deze lijst met uw schoonmaakdienst en u heeft opnieuw een belangrijke stap gezet in de strijd tegen ziekenhuisinfecties.