Gekleurde schoonmaakmaterialen en materialen voor voedselverwerking helpen voedsel veilig te produceren en kruisbesmetting te voorkomen. Kleurcodering is dus belangrijk in de voedingsmiddelenindustrie. Maar welke kleuren gebruikt u nu in welke ruimte? En waar moet u nog meer op letten bij het toepassen van kleurcodering? U leest het hieronder.
Vergeet niet dat veel mensen kleurenblind zijn
Het is een schatting, maar ongeveer 1 op de 12 mannen is kleurenblind. Bij vrouwen is dat naar schatting 1 op de 250. U kunt er dus vanuit gaan dat een deel van uw medewerkers in meer of mindere mate kleurenblind is. De meeste mensen die kleurenblind zijn, hebben moeite met het onderscheid tussen rood en groen. Als u de keuze heeft, kunt u die kleurcombinatie dus beter vermijden. Kies liever kleuren die flink contrasteren, zoals geel en blauw.Kies kleuren die afwijken van de producten
Gebruik ook kleuren die contrasteren met de producten of ingrediënten die uw medewerkers gebruiken in hun werk. Gebruik geen gele materialen als uw medewerkers werken met kaas. Dan is groen of blauw veel opvallender. Blauw wordt sowieso veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, omdat er maar weinig blauwe levensmiddelen en ingrediënten bestaan. Werken uw medewerkers met tomaten, dan is rood niet handig. Geen wit bij melkproducten. En geen groen bij spinazie of andere groenten. Zo zorgt u ervoor dat het direct zichtbaar is als er onverhoopt ongewenste materialen in het voedsel terechtkomen.Welke kleur in welke ruimte?
De meest gangbare schoonmaak- en keukenmaterialen zijn verkrijgbaar in wit en de standaard kleuren groen, blauw, rood en geel. Omdat er in deze kleuren zoveel keuze is, kunt u deze het best gebruiken voor de meest gebruikte materialen en de grootste productieruimtes. Er zijn ook producten verkrijgbaar in minder gangbare kleuren, zoals paars en oranje. Omdat u hierin minder keuze heeft, kunt u deze kleuren beter bewaren voor kleine ruimtes of gespecialiseerde werkzaamheden. Bruine, zwarte en grijze schoonmaakmaterialen kunt u gebruiken in ruimtes waarin geen voedsel wordt verwerkt. In die ruimtes is kleurcontrast immers minder belangrijk. Sterker nog: in kantoren, koffiecorners, gangen en recepties heeft u liever geen felgekleurde schoonmaakmaterialen in het zicht staan. Bruin, zwart en grijs vallen minder op en staan in deze ruimtes dus veel netter.Ook interessant
Beluister Carel de Podcast: Het gebruik en de richtlijnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen binnen de voedingsindustrieKleurcodering speelt een cruciale rol in het handhaven van hygiëne en het voorkomen van kruisbesmetting in de voedingsmiddelenindustrie. Het is echter net zo belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke eisen voor het gebruik van schoonmaakmaterialen in deze sector. Door beide strategieën effectief te combineren, kunnen bedrijven een veilige en schone werkomgeving garanderen. Voor meer gedetailleerde informatie over deze eisen kunt u de blog over eisen voor het gebruik van schoonmaakmaterialen in de voedingsindustrie lezen. Deze blog biedt waardevolle inzichten en richtlijnen om ervoor te zorgen dat uw schoonmaakprocessen aan de hoogste standaarden voldoen.