Een metaalsplintertje of een spat van een chemische stof kan al voldoende zijn om op het werk oogschade te veroorzaken. Oogschade is niet alleen snel opgelopen, het is ook pijnlijk en in sommige gevallen onherstelbaar. Goede oogbescherming is dus belangrijk. Maar wat zijn de mogelijkheden? Oogbescherming is er in vele soorten en maten. Hieronder vindt u een overzicht.
Probeer eerst oorzaken weg te nemen
Voorkomen is beter dan genezen - zeker als het gaat om oogschade. Voor u op zoek gaat naar oogbescherming is het dan ook goed te onderzoeken of u oorzaken kunt wegnemen. Is veiliger werken mogelijk? Wellicht met andere materialen of apparatuur? Kan dit niet, dan is het misschien mogelijk dat medewerkers minder lang aan risico’s worden blootgesteld. Denk aan uv-licht. Kan ook dat niet? Dan wordt het aanschaffen van passende oogbescherming noodzakelijk.Verschillende soorten oogbescherming
Goede oogbescherming beschermt de ogen van uw medewerkers tegen stof, splinters, spatten en andere gevaren. U legt deze gevaren vast in een RI&E, ofwel een risico-inventarisatie en -evaluatie. Vervolgens gaat u op zoek naar oplossingen om de risico’s te minimaliseren. Daarbij heeft u keuze uit de volgende vormen van oogbescherming:
- Veiligheidsbril. De standaard veiligheidsbril ziet eruit als een normale bril. Deze bril heeft echter speciale (beschermende) glazen, bijvoorbeeld van gehard glas of polycarbonaat. In dit artikel leest u meer over de verschillende soorten veiligheidsbrillen.
- Overzetbril. Een overzetbril wordt over een gewone bril geplaatst om te voorkomen dat de normale bril beschadigt. Daarnaast wordt dit soort brillen gebruikt voor tijdelijk gebruik, bijvoorbeeld om de ogen van bezoekers te beschermen die tijdelijk op een werkplek zijn.
- Ruimzichtbril. Een ruimzichtbril heeft iets weg van een duikbril. Deze bril kan meestal ook over een normale bril worden gedragen. Doordat de ruimzichtbril aansluit op het gezicht, beschermt deze bril de ogen tegen gevaren in de lucht. Denk daarbij aan stof en vloeistofspetters.
- Beeldschermbril. De beeldschermbril (ook wel computerbril) beschermt de ogen niet tegen gevaren in de lucht, maar wel tegen vermoeide ogen. Een beeldschermbril is vergelijkbaar met een leesbril, maar heeft een lagere sterkte. Sommige beeldschermbrillen zijn voorzien van een filter dat het blauwe licht van het beeldscherm filtert. Dat zorgt voor een comfortabeler zicht.
- Lasbril. Een lasbril beschermt de ogen tegen infraroodstraling. Een goede lasbril is uiteraard onbrandbaar en heeft polycarbonaat lenzen. Een lasbril is alleen bruikbaar bij kleinere werkzaamheden. Bij grote laswerkzaamheden is meestal bescherming van het gehele gezicht nodig. Hiervoor zijn speciale laskappen en gelaatsschermen verkrijgbaar.
Meer informatie
Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment oplossingen voor oogbescherming op het werk. Van overzetbrillen tot las- en ruimzichtbrillen. Deze veiligheidsbrillen zijn geschikt voor verschillende doeleinden en gemaakt van verschillende materialen. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].