In Carel de Podcast bespreken we vragen van klanten en geven we u een blik achter de schermen van ons bedrijf. In de podcast ‘Het belang van de juiste handhygiëne binnen de zorg’ vertelt Jolande Nelson-Melching alles over het belang van handen wassen en desinfecteren in de zorg. Jolande is deskundige infectiepreventie bij Diversey en kan u dan ook als geen ander vertellen waarom handhygiëne belangrijk is én hoe u het goed toepast. Hieronder vindt u enkele highlights van het interview. Het gehele gesprek duurt 21 minuten. U kunt de podcast hier beluisteren.
Wanneer moet u handhygiëne toepassen?
“Onze handen zijn een perfect vervoermiddel voor micro-organismen, zoals bacteriën en virussen. Met handhygiëne is dat te voorkomen. Dat is in ons dagelijks leven belangrijk, maar zeker in de zorg. In zorginstellingen verblijven immers kwetsbare mensen. Er zijn vijf momenten waarop je in de zorg handhygiëne toepast. Het eerste moment is voorafgaand aan het contact met een patiënt of bewoner. Moment twee is voorafgaand aan een schone of steriele handeling, zoals het verbinden van een wond of het geven van medicijnen. Het derde moment is na contact met lichaamsvloeistoffen. Bijvoorbeeld na het legen van een po. Moment vier is na contact met de patiënt of bewoner en moment vijf is na het aanraken van een persoon of iets in de directe omgeving, zoals gebruikte handdoeken of beddengoed.”Gelden de vijf momenten voor handhygiëne voor iedereen?
“Mensen met ondersteunende functies in zorginstellingen hebben geen fysiek contact met patiënten. Zij kunnen de vijf momenten beter vertalen naar vier momenten. Die zijn ook gemakkelijker te onthouden: kamer in, kamer uit, voor schoon (zoals het bereiden van eten) en na vuil (bijvoorbeeld na het afvoeren van afval). Dat geldt overigens eigenlijk voor iedereen. Was uw handen als ze vuil zijn, maar ook als u eten gaat bereiden. Na toiletbezoek. En na hoesten, niezen of uw neus snuiten.”Wat is het verschil tussen handen wassen en handen desinfecteren?
“Met wassen verwijdert u vuil van uw handen met daarin de micro-organismen die u heeft opgepikt. Met handen desinfecteren doodt u de micro-organismen. Als uw handen zichtbaar vuil zijn, kunt u ze niet meteen desinfecteren. U moet ze dan eerst wassen, want een handdesinfectiemiddel verwijdert geen vuil. Met desinfecteren bent u meestal wat sneller klaar, gemiddeld na ongeveer 30 seconden. Handen wassen vraagt wat meer tijd, omdat u uw handen ook moet drogen.”Drogen uw handen niet uit?
“In de zorg moet u veel meer handhygiëne toepassen dan in het dagelijks leven. Vooral vaak handen wassen kan ervoor zorgen dat uw handen uitdrogen. Daarom is het belangrijk twee keer per dag een handcrème te gebruiken. Desinfecteren droogt uw handen minder snel uit. De handalcohol die in de zorg gebruikt wordt, bevat namelijk terugvetters. Dat voorkomt uitdrogen. Belangrijk is wel dat u de handalcohol inwrijft tot deze helemaal is ingetrokken. Wapper dus niet met uw handen om de alcohol te laten verdampen, want dan doen de terugvetters hun werk niet.”Werkt handhygiëne tegen het coronavirus?
“Een goed handdesinfectiemiddel werkt tegen alle micro-organismen. Ook tegen virussen. En dus ook tegen het coronavirus. Het is wel belangrijk op de inwerktijd te letten. En om een handdesinfectiemiddel te gebruiken met een ‘breed spectrum’, zodat u zeker weet dat het alle micro-organismen doodt. Bij twijfel kunt u kijken op de website van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden: www.ctgb.nl. In het register staan alle handdesinfectiemiddelen met een beschrijving van hun werking. Onthoud overigens dat handalcohol is bedoeld voor de handen en niet voor het desinfecteren van een oppervlak of voorwerp. Als u dat doet, krijgt u juist een vetlaagje op het oppervlak, wat een ideale voedingsbodem is voor micro-organismen.”Heeft u aanvullende tips voor handhygiëne in de zorg?
“Voor een goede handhygiëne is het belangrijk dat de zeep of het desinfectiemiddel alle delen van de handen raakt om alle bacteriën en al het vuil weg te wassen. Let bij het handen wassen dus extra op de vingertoppen, duimen, nagels, polsen en de delen tussen de vingers. En ook dit zijn handige tips:
- Pas op met de telefoon. Als deze gaat tijdens het schoonmaken, neemt u de telefoon op met een besmette hand of handschoen. Neem de telefoon alleen op als u schone handen heeft.
- Ook als u wegwerphandschoenen draagt, is handhygiëne nodig. Er kunnen kleine gaatjes in de handschoen ontstaan, waardoor u ongemerkt toch uw handen besmet. Ook als u handschoenen uittrekt, kunt u uw handen besmetten.
- Draag geen hand- en polssieraden. Ook geen trouwring. Deze sieraden belemmeren een goede handhygiëne, want onder een horloge of ring blijven micro-organismen achter. Bovendien kunnen ze wegwerphandschoenen beschadigen.
- Wegwerphandschoenen worden vaak gedesinfecteerd met handalcohol, maar dat is niet verstandig. Alcohol kan wegwerphandschoenen beschadigen.”
Beluister hier de gehele Carel de Podcast over handhygiëne in de zorg. Vindt u deze podcast interessant? Laat dan een review achter op Apple Podcast.