In Carel de Podcast bespreken we vragen van klanten en geven we u een blik achter de schermen van ons bedrijf. Tijdens de podcast ‘Veiligheidsschoenen in de voedingsindustrie’ vertelt Anton Hoekstra, Regional Sales Manager Benelux van Sika Footwear, u alles over veiligheidsschoenen die in de voedingsindustrie worden toegepast. Sika Footwear is in Scandinavië en de Benelux marktleider in klompen en veiligheidsschoenen. Anton is dan ook dé expert die u alles over dit onderwerp kan vertellen. Hieronder vindt u enkele highlights van het interview. Het gehele gesprek duurt 22 minuten. U kunt de podcast hier beluisteren.
Wat is het belang van een goede veiligheidsschoen?
“Een veiligheidsschoen is veel meer dan een schoen met een stalen neus. Zeker in de voedingsindustrie. Veiligheidsschoenen moeten bescherming bieden, maar ze moeten ook comfortabel zijn en in de voedingsindustrie komt daar een belangrijk aspect bij: hygiëne. Bovendien is het goed te weten dat de meeste ongevallen gebeuren door uitglijden, terwijl we bij veiligheidsschoenen vooral denken aan vallende voorwerpen. Goede grip is echter veel belangrijker dan het beschermen van uw tenen als u ongelukken wilt voorkomen. Bij normeringen van veiligheidsschoenen wordt dan ook naar allerlei aspecten gekeken. Van bescherming tot grip en comfort, maar bijvoorbeeld ook naar schokabsorptie en slijtvastheid.”Waarom moet u kiezen voor een professioneel merk?
“Zolang een veiligheidsschoen aan de norm voldoet, is het een goede schoen. De neus van de schoen kan dan de vereiste kracht aan en ook de minimale slipweerstand is goed. Maar dat is het meestal ook: minimaal. Als u meer comfort of een hogere slipweerstand wilt, moet u kritischer zijn op wat u koopt. Er moet echter altijd een balans zijn tussen comfort en slipvastheid. Op een 100% slipvaste schoen kunt u niet lopen. Die zou ervoor zorgen dat u bijna aan de grond vastzit en niet kunt bewegen.”Hoe kiest u de juiste veiligheidsschoen?
“Het is belangrijk eerst de werkplek goed te inventariseren als u veiligheidsschoenen aanschaft. Op welke vloeren lopen de medewerkers? Lopen ze veel of staan ze vooral? Hoe vervuild zijn de vloeren? En waarmee? Neem vervolgens altijd eerst het risico weg. Als er suikerkorrels op de vloer liggen, bieden zelfs de meest slipvaste schoenen geen oplossing. Daarna pas kunt u de keuze maken voor de juiste schoenmaterialen en -zolen. En dan bent u er nog niet. Ik adviseer de drie beste opties te selecteren en deze in de praktijk op pasvorm te testen met een looptest. Dus op de werkvloer, door de medewerkers die de schoenen moeten dragen. Want de schoen moet goed zijn voor het werk, maar moet ook prettig lopen.”Wat zijn eisen voor veiligheidsschoenen in de voedingsindustrie?
“Vanaf de basis moet de ontwerper van een veiligheidsschoen al nadenken over de toepassing. Is dat de voedingsindustrie, dan moet de schoen eenvoudig te reinigen zijn. De schoen moet ook zo in elkaar zitten dat deze geen bacteriën mee kan nemen van de ene naar de andere werkplek. De zool moet bijvoorbeeld zelfreinigend zijn, zodat tijdens het lopen al zoveel mogelijk vuil uit de zool valt. De bovenkant moet eenvoudig schoon te maken zijn en moet daarom bijvoorbeeld gemaakt zijn van leer en weinig naden en stiksels hebben. Veters en klittenband zijn uit den boze, want die vormen een voedingsbron voor bacteriën. Een instapper met weinig stikwerk is de beste oplossing. Of een klomp. Want ook de klomp is eenvoudig opgebouwd en heeft nauwelijks naden of stikwerk. Bovendien gaat een klomp lang mee én een klomp met een houten binnenzool geeft altijd dezelfde ondersteuning. Een veiligheidsschoen met een foam binnenzool waar u 8 uur per dag op staat, verliest na verloop van tijd zijn ondersteuning. Door al die voordelen wordt de klomp nu herontdekt en steeds vaker verkocht.“Beluister hier de gehele Carel de Podcast over veiligheidsschoenen in de voedingsindustrie. Vindt u deze podcast interessant? Laat dan een review achter op Apple Podcast.