Rijksoverheid: 'Rvs-dispensers hebben laagste milieu-impact' 

Facility - referentie RSO nieuw
Duurzaamheid steeds belangrijker binnen rijksoverheid
Duurzaamheid wordt binnen de rijksoverheid steeds belangrijker. Inkoop is daarbij een van de krachtigste methodes om hieraan een boost te geven, gezien de grote volumes. Carel Lurvink won in 2020 de aanbesteding van de rijksoverheid voor duurzame sanitaire hardware. De fraai ogende rvs-dispensers gaan gegarandeerd 10 jaar mee.

Of het nu een brugwachtershuisje in de polder in Zeeland is met 25 m2 vloeroppervlak of een overheidsgebouw met 100.000 m2 in het centrum van Den Haag: in álle sanitaire ruimtes van de ongeveer 600 rijksoverheidsgebouwen komen de roestvrijstalen dispensers van Carel Lurvink aan de muur te hangen. Joram van der Velde, Categoriemanager Schoonmaak Rijk, licht toe waarom de keuze weloverwogen op juist deze dispensers is gevallen.

Onwenselijke situatie

“Voorheen huurden we kunststof dispensers voor gemiddeld vier jaar. Daarvoor betaalden we een vast bedrag per dispenser inclusief verbruik. Het nadeel van die situatie? Het stimuleert je als organisatie niet om efficiënter met verbruiksartikelen om te gaan. Na vier jaar werden de dispensers standaard van de muur gehaald en versnipperd of gerefurbisht – als ze dat al toelieten. Dit vonden we raar én onwenselijk. We hebben daarom specialisten een ‘lifecycle analysis’ laten uitvoeren op allerlei (afwerkings)materialen en handdroogsystemen. Daarbij kwam rvs als winnaar uit de bus, vanwege de laagste impact op het milieu en de hoogste recyclebaarheid (zo hebben metaal en blik een hogere footprint). Dankzij de anti-fingerprintcoating blijven de rvs-dispensers er ook mooi uitzien. Daarnaast vonden we het universele navulsysteem (waardoor je niet vastzit aan een bepaald merk vulling) en de anti-vandalismeslotjes belangrijk. Én ze voldoen aan onze nadrukkelijke eis dat een dispenser sowieso 10 jaar mee moet gaan.”

Van der Velde laat bewust even een stilte vallen. “De dienstverlening die we voorheen bij één partner afnamen, hebben we nu gesplitst in drie delen: Hardware, Supplies (de vullingen) en Services. Daarom hebben we in onze aanbesteding ook expliciet niet opgesteld vanuit de behoefte om alleen leveranciers van totaaloplossingen (inclusief sanitaire supplies) aan te trekken. We hoopten dat er – door de sanitaire hardware separaat uit te vragen – ook partijen op de aanbesteding zouden inschrijven, die dat normaliter niet doen. Bijvoorbeeld omdat hun producten niet of onvoldoende ‘mainstream’ zijn. Hierdoor krijg je dus andere partijen aan tafel, die echt kunnen excelleren op hun specifieke producten of diensten.”

Sensoring duurzaam?

In de sanitaire hardwarebranche wordt veel gebruik gemaakt van sensoring. “Zeker in COVID-tijden is het een extra voordeel wanneer apparaten niet extra aangeraakt hoeven te worden. Daarnaast is het prettig als gebruik op afstand kan worden gemonitord. Maar kijk je hiernaar door een duurzaamheidsbril, dan verliest dat plaatje toch zijn glans. Voor sensoring moet je wel oplaadbare batterijen inzetten. Voor onze situatie zie ik geen toegevoegde waarde in sensoring op dispensers. Het is beter om sensoring facilitair breed in te richten.

Partnerschap

De contractafspraken over kwaliteit en levertijden zijn bij de Categorie Schoonmaak Rijk in beton gegoten. Gezien de volumes kan dat ook niet anders. Toch ziet Van der Velde deze zakelijke verbintenis ook nadrukkelijk als een mooi partnerschap (zoals nu met Carel Lurvink), met veel ruimte voor innovatie, duurzaamheid en samen leren. “Wij vinden het belangrijk dat contractpartijen onderling samenwerken en de dialoog met ons opzoeken, dat ze zelf ook de regie pakken daarin. In de praktijk voert de Rijks Schoonmaak Organisatie jaarlijks meerdere reguliere tactische overleggen met Carel Lurvink. De Categorie ontfermt zich over de strategische overleggen.”

Gerelateerde artikelen