Voor- en nadelen van ploegendiensten
We leven in een 24-uurs economie, waardoor steeds meer bedrijven 24 uur volcontinu produceren en met ploegendiensten werken. Ongeveer 20% van de werkzame bevolking in Europa en Noord-Amerika werkt daardoor zelfs al in ploegendiensten. Hoewel ploegendiensten als voordeel hebben dat bedrijven efficiënt kunnen werken, heeft het voor medewerkers ook enkele nadelen. Als medewerkers te lang achter elkaar werken of als ploegendiensten niet goed zijn ontworpen, raakt het evenwicht tussen werk en ontspanning verstoord.
- Slaaptekort en ontregeling van de biologische klok leiden tot lagere prestaties.
- Door langdurig eentonig werk in hoog tempo worden werknemers sneller moe.
- Als werk en rust niet op elkaar zijn afgestemd, werkt dit ongevallen in de hand.
Vooral verwondingen aan handen
Als er iets gebeurt, betekent dat vrijwel altijd downtime voor uw machines en dus het stilvallen van uw productie. Veilig werken is daardoor van belang voor werkgevers én voor werknemers. Opvallend is dat 23% van alle niet-dodelijke ongevallen op het werk in Engeland ontstaan bij het bewerken, optillen en dragen van producten. In Nederland zullen die percentages niet heel anders zijn. Het gaat dus vrijwel altijd om handelingen waarbij medewerkers hun handen gebruiken. Dat maakt het dragen van degelijke werkhandschoenen die passen bij de werkzaamheden dus van groot belang.
Nieuwe hightech garens zoals Dytec
Werkhandschoenen beschermen tegen kou, warmte, snijden, schuren en andere gevaren zoals snel vermoeide vingers of spieren. Welke werkhandschoenen het meest geschikt zijn, hangt af van de werkzaamheden. Om zeker te zijn dat werknemers de handschoenen ook dragen, zijn comfort, vingergevoeligheid en beweeglijkheid echter minstens zo belangrijk. Waren werkhandschoenen in het verleden vaak onhandig of oncomfortabel, met de komst van innovatieve hightech garens heeft tegenwoordig niemand nog een excuus om handschoenen niet te dragen. Dytec is bijvoorbeeld een vezel met een ultrahoog molecuulgewicht. Dit gepatenteerde materiaal behaalt de hoogst mogelijke score op schuur-, snij- en scheurweerstand. Daardoor bieden werkhandschoenen die van Dytec zijn gemaakt een uniek hoog beschermingsniveau, vooral tegen snijwonden. Dat maakt dit soort handschoenen uitermate geschikt voor het werken met scherpe materialen, zoals glas of metaal.
Geen ongemakken van glasvezel en staaldraad.
Vaak worden glasvezels en staaldraden gebruikt om werkhandschoenen snijbestendig te maken. Glasvezel kan echter huidirritatie veroorzaken en de beschermende eigenschappen van glasvezel verminderen na verloop van tijd. Staaldraad maakt de handschoen daarnaast stijf en minder prettig in gebruik. Dytec maakt een eind aan deze ongemakken.