Vuilniszakken
77 producten
Afvalzakken en vuilniszakken: Kies de juiste zak voor uw afval. Op zoek naar de perfecte afvalzakken of vuilniszakken? Bij Carel Lurvink helpen we u graag bij het maken van de juiste keuze. Of u nu licht, zwaar of scherp afval heeft, het is belangrijk om de juiste maat, materiaal en dikte te selecteren. We bieden een breed assortiment aan afvalzakken, waaronder LDPE en HDPE varianten, evenals biologisch afbreekbare opties zoals papieren zakken. Met de juiste vuilniszakken wordt afval scheiden op de werkvloer een stuk eenvoudiger. Ontdek ons aanbod en zorg samen met Carel Lurvink voor een efficiënte en milieubewuste afvalverwerking.
Hoe kies ik de juiste vuilniszakken?
Vuilniszakken, ook wel afvalzakken genoemd, kunnen in maat en kleur maar ook in materialen en dikte verschillen. In de tijd van nu is het belang van afval scheiden duidelijk, maar op lang niet alle werkvloeren wordt dit eenvoudig gemaakt. Met de juiste afvalzakken wordt afval scheiden op de werkvloer een stuk gemakkelijker, maar hoe kiest u geschikte vuilniszakken?
Allereerst is uw keuze afhankelijk van het soort afval waarvoor u de afvalzakken wilt gebruiken en wat u vervolgens met het afval van plan bent. De keuze voor het materiaal en dikte van de vuilniszakken is afhankelijk van het gewicht van het afval. De sterkte wordt aangegeven in µ of micron. Dikkere vuilniszakken hebben een sterkte van >50 µ en zijn nodig voor containers, afvalzakhouders, schoonmaakwagens en grof en scherp afval.
Daarnaast is het van groot belang de juiste maat te kiezen. Bij Carel Lurvink helpen wij u graag op weg in de keuze voor de juiste afvalzak. Wij leggen u daarom uit hoe u de juiste maat, het juiste materiaal en het juiste doeleinde van de afvalzakken kiest.
Hoe bepaal ik de maat van mijn vuilniszak?
Een afvalzak moet niet dezelfde maat hebben als de afvalbak, maar de zak moet minimaal 30% groter zijn dan de afmetingen van de afvalbak. Naast de inhoud van de afvalbak is de diameter van de afvalbak ook belangrijk. Bovendien hangt de keuze voor een afvalzak ook af van de vorm van de vuilnisbak, ofwel is de afvalemmer rond, vierkant of rechthoekig? Tot slot heeft het gebruik van een binnenemmer ook invloed op de geschiktheid van een vuilniszak.
Voor rechte afvalbakken geldt dat de breedte van de zak gelijk is aan de breedte en diepte van de afvalbak bij elkaar opgeteld. Het is verstandig om een paar centimeter meer dan dit getal te nemen, zodat de zak ook goed over de rand van de afvalbak zal passen. De lengte van de vuilniszakken voor rechte afvalbakken wordt berekend door de helft van de langste zijde van de bak bij de hoogte van de bak op te tellen en hier 10 à 20 centimeter bovenop te tellen.
Voor ronde afvalbakken geldt dat de breedte van de zak berekend kan worden door de diameter van de bak te vermenigvuldigen met 3,14 en dit vervolgens te halveren. De juiste lengte van de zak wordt weer in kaart gebracht door de helft van de langste zijde van de bak bij de hoogte van de bak op te tellen en hier 10 à 20 centimeter aan toe te voegen.
Wat is het verschil tussen HDPE en LDPE vuilniszakken?
Zoals gesteld is de keuze voor het materiaal (HDPE, LDPE of papier) afhankelijk van het gewicht van het afval. Maar wat is het verschil tussen de materialen en welke is voor welk afval het meest geschikt?
Papieren afvalzakken zijn ideaal voor GFT afval. Ze houden de GFT-bak schoner en verminderen onaangename geurtjes. Ook voor gewoon (droog) afval zijn deze zakken geschikt. Ze zijn sterker dan plastic afvalzakken, mits het papier niet nat is. Bovendien zijn ze biologisch afbreekbaar en een stuk beter voor het milieu dan plastic vuilniszakken. Naast de papieren variant, bieden we bij Carel Lurvink meer biologisch afbreekbare vuilniszakken. Afbreekbare vuilniszakken worden gemaakt van natuurlijke materialen zoals zetmeel uit aardappels, suikerriet en mais. Zo kunt u nog verantwoorder bezig zijn met het juist verwerken en scheiden van afval.
Polymeer polyetheen (PE) is de meest gebruikte en een grootschalig geproduceerde kunststof. Dit komt omdat PE vriesbestendig is tot wel -40 graden Celsius en hiermee geschikt is voor opslag in lage temperaturen. Het is bestand tegen chemicaliën en hitte tot wel 70 graden Celsius. PE kent 2 vormen, hoge dichtheid polyetheen HDPE en lage dichtheid polyetheen LDPE.
HDPE staat voor High Density Polythyleen en deze vuilniszakken hebben dus een hoge dichtheid. Naast de hoge dichtheid zijn HDPE zakken 50% dunner dan LDPE, wat staat voor Low Density Polythyleen. HDPE zakken zijn hierdoor kreukelig en ze scheuren snel door, met name als er al een gat in zit. Deze afvalzakken worden daarom vooral gebruikt om afvalbakken voor licht afval schoon te houden.
LDPE vuilniszakken hebben een lagere dichtheid en zijn dus sterker dan HDPE vuilniszakken. Daarbij zijn LDPE materialen zachter en gemakkelijker buigbaar. Een lagere dichtheid zorgt namelijk voor verminderde stijfheid en hardheid, maar het blijft desondanks een erg sterk, taai materiaal. Hierdoor scheuren LDPE vuilniszakken minder snel en zijn ze dus beter geschikt voor zwaarder en scherper afval. Ook het transporteren van afval is daardoor verstandiger in LDPE vuilniszakken. LDPE mag in contact komen met levensmiddelen en daarom is het goed toepasbaar in de voedingsindustrie. Daarnaast is het waterafstotend, goed isolerend, bestand tegen zuren, recyclebaar en energiebesparend.
Hoeveel liter is een vuilniszak?
Bij Carel Lurvink bieden wij afvalzakken met een inhoud van 3 liter tot zakken met een inhoud van 120 liter. De vuilniszak voor plastic afval heeft een universele maat, namelijk 60 liter. Dat kan in elke meest gangbare afvalbak gebruikt worden. De afmetingen ervan zijn 60 x 80 centimeter.
De standaardmaat voor een container voor GFT-afval is 140 liter. De standaardmaat voor een container voor restafval (de grijze container) is ook 140 liter, maar is ook verkrijgbaar in 240 liter.
Vuilniszakken met een kleine inhoud zijn precies afgestemd afvalzakken zijn precies afgestemd op pedaalemmers en afvalverzamelaars. De afvalzakken met grote inhoud (120 liter) zijn ideaal voor gebruik in afvalcontainers en afvalbakken. In een normale open afzetcontainer (20m3) kunnen 333 vuilniszakken.
Over het algemeen zijn 30 liter en 60 liter de meest voorkomende maten. Daarnaast is de pasvorm ook van belang. Verschillende merken hebben hun eigen afvalzakken, omdat er verschillende afvalbakken bestaan die een specifieke vorm vuilniszak nodig hebben.
Wat is het verschil tussen Komo en andere vuilniszakken?
Komo afvalzakken zijn de meest gebruikte afvalzakken in Nederland. De gerecyclede vuilniszakken kenmerken zich door de grijze kleur met gele opdruk. Die gele opdruk is het verschil met andere zakken. Hoeveel liter is een Komo vuilniszak dan en is dat anders dan andere vuilniszakken? Een standaard vuilniszak, zoals de Komo, heeft een inhoud van 60 liter. Prullenbakken hebben ook vaak een standaardinhoud van 60 liter, waar dit soort afvalzakken precies in passen. Ons eigen premium A+ merk CaluClean heeft gelijkwaardige én onderscheidende vuilniszakken.
De CaluClean afvalzakken hebben een hoge scheurweerstand, uitstekende treksterkte en zijn verkrijgbaar in verschillende maten (zo ook met een inhoud van 60 liter). Er zijn verscheidene afvalzakken met dezelfde kenmerken als een komo zak. Zo hebben producten van CaluClean ook de materiaalvriendelijke eigenschappen. Doordat wij volledige controle hebben op het productieproces van CaluClean, kunnen wij u de meest wenselijke afvalzakken blijven bieden. Daarbij kunnen wij u erdoor topkwaliteit aanbieden voor een vriendelijke prijs. Bekijk de veel verschillende vuilniszakken in ons assortiment en neem contact met ons op bij vragen. Zorg zo samen met Carel Lurvink voor een schone werk- en woonomgeving.