Danish Crown: "Vanwege de leveringszekerheid en het uitgebreide totaalpakket zijn we naar Carel Lurvink overgestapt"

Samenwerking Danish Crown en Carel Lurvink

Sinds 2020 werken Danish Crown en Carel Lurvink intensief samen. Dennis Conijn is Manager Inkoop bij het Deense voedingsbedrijf en vertelt hoe de pandemie ertoe geleid heeft dat ze momenteel een zeer uitgebreid totaalpakket afnemen: “Ik werkte nog maar net bij Danish Crown toen covid uitbrak. Daardoor stond ik meteen voor een grote uitdaging. Op dat moment kon Danish Crown namelijk geen nitril handschoenen meer krijgen, alleen nog de latex exemplaren maar die zijn niet wenselijk voor onze werkzaamheden. Vanuit mijn functie bij een vorige werkgever had ik al eens contact gehad met Carel Lurvink en daarom heb ik hen toen benaderd. Zij hebben ons uit de brand geholpen, want ze bleken wel nitril handschoenen te kunnen leveren. Deze leveringszekerheid is een van de voordelen van het feit dat ze veel artikelen zelf produceren. Dit moment was feitelijk de start van een intensievere samenwerking.”

Het internationaal georiënteerde Danish Crown behoort tot de grootste producenten van varkensvlees in Europa en is wereldwijd zelfs één van de grootste exporteurs. Het bedrijf heeft markttoegang tot meer dan 130 landen en draagt bij aan zo’n 49 miljard maaltijden per jaar. Conijn vervolgt: “De leveringszekerheid en het feit dat we destijds vijf verschillende leveranciers voor onze disposables hadden, deden ons besluiten een offerte-aanvraag voor een totaalpakket in te dienen. Het resultaat is dat we momenteel een aanzienlijke hoeveelheid artikelen bij Carel Lurvink afnemen.”

Uitgebreid totaalpakket

Het disposable en detecteerbare pakket dat Danish Crown gebruikt, bestaat bijna volledig uit Calu-producten. Van haarnetjes tot baardmaskers en van mouwovertrekken tot overalls. “Deze producten bevallen heel goed en doen zeker niet onder voor de A-merken. Van een ander merk gaan de disposable handschoenen bijvoorbeeld erg snel kapot, maar die klacht heb ik nog nooit over de CaluGloves gehad. Sterker nog, ik krijg eigenlijk nooit een klacht over de Calu-artikelen.”

Detecteerbare artikelen

Voor de voedingsmiddelenindustrie is het uiterst belangrijk dat er geen productvreemde delen in het eindproduct terechtkomen. Daarom heeft Carel Lurvink een eigen lijn detecteerbare artikelen ontwikkeld: de CaluDetect-lijn. Danish Crown gebruikt een breed scala aan producten uit deze lijn. Denk aan pennen, schrapers, messen en oordopjes, maar ook aan pleisters, markeerstiften, verpakkingstape en zelfs rekenmachines.

Gegraveerde detecteerbare messen

Carel Lurvink heeft sinds 2023 een eigen lasergraveermachine waarmee producten desgewenst van een logo worden voorzien. Denk bijvoorbeeld aan dispensers. Maar het biedt óók de mogelijkheid om messen te nummeren, een dienst waarvan Danish Crown gebruikmaakt: “De eisen met betrekking tot voedselveiligheid verplicht ons bij te houden of alle gebruikte messen na afloop weer ingeleverd zijn. In het kader van de voedselveiligheid moet je immers voorkomen dat er een mes in het product achterblijft. De gegraveerde nummering die Carel Lurvink op de messen aanbrengt, maakt dit veel makkelijker voor ons. Elk nummer is namelijk gekoppeld aan een specifieke werknemer. Het is trouwens ook beter voor de sfeer op de werkvloer, want door de gepersonaliseerde messen hoeft niemand naar zijn mes te zoeken.” Conijn ziet nog een voordeel aan de CaluDetect-messen: “Het is ideaal dat de handvatten van deze messen eveneens detecteerbaar zijn. De messen die we voorafgaand aan de samenwerking met Carel Lurvink gebruikten, waren dat namelijk niet. Brak er een stukje handvat af, dan bestond het risico dat dit stukje in het product achterbleef.”

Bestellen via eigen systeem

Het systeem van Danish Crown is gekoppeld aan de bestelportal van Carel Lurvink. Hierdoor kunnen medewerkers vanuit hun eigen vertrouwde bestelsysteem bestellen, zonder apart in te loggen bij de webshop Mijn Carel Lurvink. Danish Crown bestelt haar artikelen via een purchase order (SAP). “Deze werkwijze is heel efficiënt. De inkooporder wordt automatisch naar Carel Lurvink verstuurd en daarna gaat eigenlijk alles vanzelf, van de levering tot en met de facturatie. Op deze manier hebben we altijd een actuele voorraad en worden fouten voorkomen. De artikelen die we gebruiken, zijn namelijk in ons systeem vastgelegd, dus men kan nooit per ongeluk het verkeerde product bestellen. Daarnaast scheelt het administratieve uren. Alleen al omdat er vooraf prijsafspraken zijn gemaakt die vaststaan in het systeem, wat toch weer een controle scheelt.”

Aanleveren benodigde certificatie

De producten van Carel Lurvink voldoen aan de strenge eisen die aan de voedingsindustrie gesteld worden. Zo kunnen klanten per product de bijbehorende documentatie, zoals Food conformiteitsverklaringen en veiligheidsinformatiebladen, eenvoudig terugvinden in de webshop. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer men bij een audit dergelijke documenten moet tonen. Ook wordt deze documentatie automatisch per mail verzonden wanneer de producten voor de eerste keer besteld worden of de documentatie is aangepast.

Naast de artikelen die Danish Crown structureel bestelt, weet Conijn ook voor eenmalige inkopen de webshop van Carel Lurvink te vinden: “Afgelopen week nog. Ik had een lege jerrycan nodig en die blijk je dus ook gewoon bij Carel Lurvink te kunnen bestellen. En onlangs heb ik er een rugstofzuiger besteld. Wat ik prettig vind, is dat ze heel behulpzaam zijn. Als ze iets niet in hun assortiment hebben dan denken ze graag mee voor een alternatief of nemen het alsnog op in het assortiment.”

Gerelateerde artikelen