Een veiligheidshelm beschermt de drager tegen stoten, vallende voorwerpen of andere gevaren. Die bescherming is echter pas optimaal als u de juiste helm kiest die past bij de werkzaamheden en de daarbij behorende risico’s. Waar moet u precies op letten bij het kiezen van een veiligheidshelm? En met welke normen en wettelijke eisen krijgt u te maken? U leest het hieronder.
Hoe kiest u de juiste veiligheidshelm?
Ieder gevaar en iedere toepassing vraagt een andere veiligheidshelm. Van standaard bouwhelmen tot helmen met een klep (voor mensen die veel omhoog kijken) en brandweerhelmen die beschermen tegen vuur en elektriciteit… er is keuze te over. Let bij uw keuze in ieder geval op de productiedatum die in de helm hoort te staan. Aan de hand daarvan kunt u de gebruiksduur bepalen (meer daarover in dit artikel). En wellicht lijkt het op het eerste gezicht minder relevant, maar ook comfort speelt een belangrijke rol. Als de helm niet lekker zit, is de kans groter dat hij niet wordt gedragen. Let daarom op zaken als pasvorm, gewicht, ventilatie, hoofdbanden, zweetbanden en kinriemen. Een traploos verstelbare hoofdband zorgt er bijvoorbeeld voor dat de helm goed op het hoofd aansluit.
Accessoires bij de veiligheidshelm
Met alleen een helm bent u er vaak nog niet. Afhankelijk van het gebruik kunt u de helm uitbreiden met tal van accessoires. Denk daarbij aan oorkappen als gehoorbescherming bij geluidsoverlast of gelaatsbescherming bij kans op spatten of stof. U kunt veel helmen ook uitbreiden met een winterband voor extra verwarming tijdens de wintermaanden of een nekflap tegen verbranding in de zomerzon.
Tip! Let in ieder geval op het materiaal waarvan de veiligheidshelm is gemaakt. Dit bepaalt voor een groot deel de levensduur van de helm. Meer daarover leest u in dit artikel.
Normen en wettelijke eisen voor veiligheidshelmen
U bent wettelijk verplicht medewerkers en bezoekers een veiligheidshelm te bieden als er voorwerpen kunnen vallen (bijvoorbeeld in de bouw), als er kans bestaat het hoofd te stoten of beklemd te raken (bijvoorbeeld bij machines) en op alle andere locaties waar met een bord staat aangegeven dat het dragen van een helm verplicht is. Daarnaast bent u verplicht in uw ‘risico-inventarisatie en -evaluatie’ én in het bijbehorende plan van aanpak voor de uitvoering ervan te beschrijven welke helmen u gebruikt.
Aan welke eisen moeten de helmen zelf voldoen?
Wat de helmen zelf betreft, geldt dat ze moeten voldoen aan de eisen uit de Verordening (EU) 2016/425 persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast moeten ze voorzien zijn van een CE-markering. Bent u er dan? Nog niet helemaal. Want er zijn ook nog normen opgesteld voor veiligheidshelmen. Al deze gegevens moet u terug kunnen vinden op de verpakking, in de helm of in de gebruiksaanwijzing. De belangrijkste normen zijn:
- EN 397 voor industriële veiligheidshelmen
- EN 14052 voor industriële veiligheidshelmen met een hoog beschermingsniveau
- EN 443 voor brandweerhelmen
- EN 812 voor industriële stootpetten
- EN 50365 voor elektrisch isolerende helmen
Bij het kiezen van de juiste veiligheidshelm is het van cruciaal belang om op verschillende factoren te letten, zoals de pasvorm, het materiaal en de certificeringen. Echter, het is net zo belangrijk om te weten hoe lang een veiligheidshelm meegaat om de optimale bescherming te garanderen. Voor meer informatie over de levensduur en het onderhoud van veiligheidshelmen kunt u deze blog over hoe lang veiligheidshelmen meegaan lezen. Deze blog biedt waardevolle inzichten om ervoor te zorgen dat uw helm altijd de beste bescherming biedt.