De microvezeldoek: onmisbaar bij elke schoonmaakklus

Facility - de microvezeldoek onmisbaar bij elke schoonmaakklus
Efficiënt, ergonomisch en milieuvriendelijk schoonmaken
Geen enkele schoonmaker kan zonder schoonmaakdoeken. Waarschijnlijk heeft u verschillende soorten in uw kast liggen. Maar de bekendste en populairste schoonmaakdoek is toch wel de microvezeldoek. En niet zonder reden. De voordelen zijn enorm. Als u de doeken op de juiste manier gebruikt, maakt u sneller, ergonomischer en milieuvriendelijker schoon.

Wat is een microvezeldoek en waarvoor gebruikt u deze?

Met een microvezeldoek kunt u eigenlijk alles schoonmaken. Van het interieur en de keuken, tot de vloer en badkamer. Microvezeldoeken zijn gemaakt van een mix van polyester- en polyamidevezels. Het weefsel is extreem fijn versponnen en vormt een zeer groot oppervlak. Veel groter dan bijvoorbeeld het oppervlak van een katoenen schoonmaakdoek. De doek heeft een sterk absorberend vermogen en kan veel vuil, stof en vet opnemen.

Hoe gebruikt u een microvezeldoek?

Alles wat u nodig heeft is water. Maak de doek niet te nat. Klamvochtig maken ze het best schoon en droogt het oppervlak streeploos op. U hoeft weinig kracht te zetten en schoonmaakmiddel is in principe overbodig. Dankzij de structuur van de vezels (minuscule weerhaakjes) wordt het vuil namelijk als het ware van het oppervlak geschraapt en in de doek vastgehouden. Het is daardoor ook onmogelijk om het vuil met de hand uit de doek te spoelen. Microvezeldoeken worden alleen schoon door ze op de juiste manier in de wasmachine uit te wassen. Was ze op minimaal 60 graden - om ook de bacteriën te doden - en gebruik geen wasverzachter. Wasverzachter verandert de structuur van microvezel, waardoor de doek zijn werking verliest.

Droge microvezeldoeken zijn ideaal om oppervlakken stofvrij te maken. Door de wrijvende beweging over het oppervlak wordt de doek statisch geladen, waardoor het stofdeeltjes aantrekt.

Let op: Gebruik geen microvezeldoeken om uw hoogglanskeuken of -meubels schoon te maken. Deze doeken kunnen krasjes veroorzaken en zo de glanslaag beschadigen. Dit geldt ook voor houten meubels met een beschermlaag, spiegels en brillen. En al helemaal als de doeken niet op de juiste manier gewassen zijn. Doordat microvezel vuildeeltjes en stof vasthoudt tussen de vezels, kunnen deze namelijk zorgen voor krassen.

Alle voordelen van een microvezeldoek op een rijtje:

  • Droog en klamvochtig te gebruiken
  • Geen schoonmaakmiddel nodig
  • Hoog absorptievermogen
  • Maakt streeploos schoon
  • Weinig kracht nodig om schoon te maken
  • Kwalitatief goede microvezeldoeken kunnen tot wel 500 keer gewassen worden

Vouwmethode voor microvezeldoeken

Vouw de microvezeldoek drie keer op, zodat u zestien schone werkvlakken heeft. Als een vlak vies is, gaat u verder met een schoon deel van de doek. Heeft u alle vlakken gebruikt, pak dan een nieuwe doek. Doordat u de doeken niet uitspoelt in een emmer water, blijven vuil en micro-organismen achter in de doek. U verspreidt deze niet via het spoelwater naar andere oppervlakken.

Disposable microvezeldoeken

Naast de wasbare microvezeldoeken, zijn er disposable microvezeldoeken. Microvezeldoeken die u na gebruik weg kunt gooien. Door voor elke ruimte of handeling een nieuwe doek te gebruiken, voorkomt u kruisbesmetting en zijn methodefouten uitgesloten. En hoewel het niet erg duurzaam lijkt, is dat het wel. Bedenk maar eens wat het hele wasproces aan water, chemie en energie kost… Zeker als er vanwege de hygiëne op hoge temperaturen gewassen moet worden. En maakt u gebruik van een externe wasserij, dan komt er ook nog eens CO2-uitstoot bij voor het transport van de doeken.

Kleurcodering

Om kruisbesmetting bij het schoonmaken te voorkomen, is een standaard kleurcodering in het leven geroepen. Blauw voor het interieur, rood voor het sanitair, groen voor de vloer en geel voor de keukens. De meeste microvezeldoeken zijn dan ook in deze vier kleuren verkrijgbaar. 

Wilt u meer informatie? Onze Customer Solution Specialisten kunnen u alles vertellen over de voordelen en gebruiken van microvezeldoeken.  

Gerelateerde artikelen