Europese eisen
Handschoenen die binnen de Europese Unie worden verkocht, hebben een CE-markering nodig om te bewijzen dat ze aan de Europese richtlijnen voldoen. Elke handschoen dient een CE-markering te hebben volgens de Europese richtlijn Persoonlijke beschermingsmiddelen. Sinds 21 april 2018 mogen (en vanaf april 2019 moeten) handschoenen gecertificeerd zijn volgens verordening EG2016/425.
Handschoenen, die voldoen aan de richtlijn Persoonlijke beschermingsmiddelen, beschermen de drager tegen veiligheids- en gezondheidsrisico’s. Afhankelijk van het niveau van bescherming zijn deze handschoenen verdeeld in drie categorieën.
- Categorie 1: Bescherming bij laag risico
- Categorie 2: Bescherming bij middelmatig risico
- Categorie 3: Bescherming bij hoog risico
Algemene eisen: EN 420:2003+A1:2009
Vervolgens zijn er algemene eisen waaraan beschermende handschoenen gebruik moeten voldoen. Deze zijn vastgelegd in de norm EN 420. Hierin staat bijvoorbeeld dat handschoenen geen gevaar voor de gebruiker mogen opleveren en dat ze zoveel mogelijk pH-neutraal moeten zijn.
Eisen voor medische handschoenen: EN 455
In de zorgsector gebruikt u waarschijnlijk handschoenen voor medisch gebruik. Deze herkent u aan de vermelding van norm EN 455 op de verpakking. Er zijn vier onderdelen:
- EN 455-1: Gaatjes
- EN 455-2: Maat, dikte en rekbaarheid
- EN 455-3: Huidreactie
- EN 455-4: Houdbaarheid
Bescherming tegen chemicaliën, micro-organismen en virussen: EN ISO 374
Daarnaast is er de norm EN ISO 374. Hierin staan de eisen voor handschoenen die beschermen tegen chemicaliën, virussen en micro-organismen.
- EN ISO 374-1. Staat dit op de verpakking, dan beschermt de handschoen tegen chemische stoffen.
- EN ISO 374-5. Deze handschoenen beschermen tegen micro-organismen. Als het woord ‘virus’ onder het icoon staat, bieden de handschoenen ook bescherming tegen virussen.
Eisen voor contact met levensmiddelen
In ziekenhuizen en andere zorginstelling wordt meestal eten bereid en geserveerd. Voor handschoenen die daarbij worden gebruikt, gelden specifieke eisen. Deze staan in Verordening (EG) 1935 / 2004 en Verordening EG 10/2011. Staat op de verpakking een icoon bestaande uit een glas en vork? Dan mogen de handschoenen worden gebruikt voor contact met levensmiddelen.
Verschillende materialen voor wegwerphandschoenen
U weet nu welke eisen en richtlijnen er zijn voor wegwerphandschoenen in de zorgsector. Maar ook nu bent u er nog niet! U kunt in de basis namelijk kiezen uit drie materialen: nitril, latex en vinyl. Ieder materiaal heeft voor- en nadelen en niet alle materialen voldoen aan alle wettelijke eisen voor specifieke gebruiksdoeleinden. Lees hier ons blog met tips over het aan en uittrekken van wegwerphandschoenen van nitril of lates.