Hoe kies ik de beste werkschoen?

Industry - Hoe kies ik de beste werkschoen
Alles wat moet u weten over werkschoenen
In veel sectoren worden werkschoenen gedragen. Niet alleen in de bouw, maar ook in de zorg, de voedingsindustrie en branches als de schoonmaak, logistiek en horeca. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze schoenen ontworpen om gedragen te worden tijdens het werken en moeten ze de drager beschermen tegen mogelijke gevaren.

Wanneer zijn veiligheids- of werkschoenen verplicht?

Werkt u in de bouw? Dan zijn veiligheidsschoenen bij wet verplicht. En anders niet. Maar dat neemt niet weg dat er legio andere werkplekken zijn waar het dragen van veiligheidsschoenen geen overbodige luxe is. Om ongelukken te voorkomen, kan uw werkgever u daarom verplichten om veiligheidsschoenen of werkschoenen te dragen. Bijvoorbeeld omdat u werkt met chemische stoffen, elektriciteit of op een gladde ondergrond.

Wat is het verschil tussen werkschoenen en veiligheidsschoenen?

De termen werkschoenen en veiligheidsschoenen worden vaak door elkaar gebruikt. Een veiligheidsschoen is altijd een werkschoen, maar een werkschoen hoeft geen veiligheidsschoen te zijn. Het verschil zit ‘m in de neus. Veiligheidsschoenen hebben namelijk altijd een beschermende neus, die de tenen beschermt tegen een impact van 200 joule. Ook wel bekend als de stalen neus. Tegenwoordig wordt voor deze neus steeds vaker composiet of aluminium gebruikt, waardoor de schoen een stuk lichter is en comfortabeler draagt. Daarentegen is er wel meer materiaal nodig om dezelfde sterkte te bereiken en zijn deze materialen duurder dan staal.

Wat zijn de veiligheidsklassen bij werkschoenen?

Werkschoenen bieden geen bescherming tegen vallende voorwerpen, maar moeten wel aan bepaalde vereisten voldoen. Deze staan beschreven in de norm EN ISO 20347. De norm is van toepassing op werkschoenen die worden gedragen op werkplekken waarbij de risico’s laag zijn.

Categorie Vereisten
OB: Deze schoenen moeten voldoen aan de basisvereisten voor professionele werkschoenen, zoals slipweerstand.
O1: De schoen moet naast de basisvereisten een gesloten hiel hebben, de hak moet schokabsorberend zijn en de schoen moet antistatische eigenschappen bezitten.
O2: Naast bovenstaande eisen, geldt voor schoenen met de O2-normering dat ze een waterafstotende werking moeten hebben. Met andere woorden: de schoen is geschikt om in een vochtige werkomgeving te dragen, maar ze zijn niet waterdicht.
O3: Een schoen met O3-normering voldoet aan bovenstaande eisen en is daarnaast voorzien van een penetratiebestendige tussenzool en een loopzool met profiel.
O4: Hetzelfde als O1, maar dan voor werklaarzen.
O5: Hetzelfde als O3, maar dan voor werklaarzen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat zijn de beste werkschoenen?

Wat de beste werkschoen is, is uiteraard voor elk persoon en elke werkomgeving en de bijbehorende risico’s anders. Zo bieden hoge werkschoenen extra bescherming en ondersteuning bij de enkels en zijn dames werkschoenen vaak wat smaller dan werkschoenen voor heren. Vrouwenvoeten zijn anatomisch nu eenmaal anders dan mannenvoeten. Een andere trend is de werkschoen die eruit zien als sneakers.

Een populaire sneaker werkschoen is de Sika Dynamic schoen. Net als de Sika Life werkschoen, ideaal voor bijvoorbeeld personeel in de horeca dat de hele dag moet lopen. Een veel verkochte werklaars in de voedingsindustrie is de Sika comfortabele werklaars. Deze geeft goede ondersteuning en is eenvoudig schoon te maken. In de zorgsector is de Sika 125 Comfort werkklomp favoriet dankzij zijn ongeëvenaarde comfort. Ook de Emma Tom werkschoen voor heren is een lichtgewicht schoen en daardoor zeer veel gedragen door mensen die veel in beweging zijn, zoals professionals in de catering en beveiliging.

Voor extra comfort worden inlegzolen voor werkschoenen aanbevolen. Een inlegzool biedt namelijk extra ondersteuning aan de voet. Welke inlegzool u het beste in uw werkschoen kunt dragen, hangt af van de veiligheidsklasse van de schoen en de vorm van uw voet. Maar ook de eventuele klachten die u heeft, zoals pijnlijke voeten en knie- of rugklachten, zijn van belang bij het kiezen van de juiste inlegzool voor uw werkschoenen.

De beste werkschoenen

Nieuwe veiligheidsnorm voor veiligheidsschoenen: EN ISO 20345:2022

Vanaf maart 2023 is er een nieuwe Europese norm voor veiligheidsschoenen: EN ISO 202345:2022. Alle veiligheidsschoenen die nu op de markt komen, moeten volgens de nieuwste norm gecertificeerd zijn. De oude norm EN ISO 20345:2012 is daarnaast nog 5 jaar geldig voor schoenen die voor die tijd geproduceerd zijn. In de nieuwe norm komen bestaande categorieën terug en zijn een aantal nieuwe veiligheidsklassen toegevoegd.

Categorie Vereisten
SB: Basisvereisten die voor alle veiligheidsschoenen gelden: zoals een veiligheidsneus en slipweerstand.
S1: SB + gesloten hiel, energie-absorberende hak en antistatische weerstand.
S1P:
S1 + antiperforatiezool (perforatiebescherming voor metalen objecten met een doorsnede tot ø 4,5mm).
S1PL (nieuw): S1 + antiperforatiezool (perforatiebescherming voor niet-metalen objecten met een doorsnede tot ø 4,5mm).
S1PS (nieuw): S1 + antiperforatiezool (perforatiebescherming voor niet-metalen objecten met een doorsnede tot ø 3mm).
S2:
S1 + waterafstotend bovendeel.
S3:
S2 + antiperforatiezool (perforatiebescherming voor metalen objecten met een doorsnede tot ø 4,5mm) en zool met voldoende grip.
S3L (nieuw): S2 + antiperforatiezool (perforatiebescherming voor niet-metalen objecten met een doorsnede tot ø 4,5mm) en zool met voldoende grip.
S3S (nieuw):
S2 + antiperforatiezool (perforatiebescherming voor niet-metalen objecten met een doorsnede tot ø 3mm) en zool met voldoende grip.
S4: Veiligheidslaars gemaakt van rubber, met gesloten hiel, energie-absorberende hak en antistatische weerstand (S1).
S5:
Veiligheidslaars: S4 + antiperforatiezool (perforatiebescherming voor metalen objecten met een doorsnede tot ø 4,5mm) en zool met voldoende grip.
S5L (nieuw): Veiligheidslaars: S4 + antiperforatiezool (perforatiebescherming voor niet-metalen objecten met een doorsnede tot ø 4,5mm) en zool met voldoende grip.
S5S (nieuw): Veiligheidslaars: S4 + antiperforatiezool (perforatiebescherming voor niet-metalen objecten met een doorsnede tot ø 3mm) en zool met voldoende grip.
S6 (nieuw): S2 + volledige waterbestendigheid (dus ook de loopzool).
S7 (nieuw): S3 + volledige waterbestendigheid (dus ook de loopzool).
S7L (nieuw): S3L + volledige waterbestendigheid (dus ook de loopzool).
S7S (nieuw): S3S volledige waterbestendigheid (dus ook de loopzool).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat zijn de beste veiligheidsschoenen?

In ons assortiment vindt u een ruime keuze aan hoge en lage veiligheidsschoenen. Maar wat zijn nu de beste veiligheidsschoenen? Dat is natuurlijk voor iedereen en elke situatie anders. De Diadora Run Net Airbox, een hoge schoen met het Net Breathing Systeem, is bij onze klanten al jarenlang favoriet. Eén van de lichtste schoenen in ons assortiment is de Diadora Fly litebase Matrix. Deze veiligheidsschoen weegt slechts iets meer dan 300 gram! Ook de BATA Radiance Energy schoen is gemaakt van lichtgewicht en ademende stoffen en heeft een perfecte grip. Organisaties die groenere keuzes willen maken, kiezen vaak voor de Diadora Glove Eco, een veiligheidsschoen gemaakt van duurzame onderdelen, en de Emma Amazone, een hoge veiligheidsschoen die volledig circulair is.

Wat is een S3 veiligheidsschoen?

De meest verkochte veiligheidsschoen voor heren is de schoen met S3-normering. Uiteraard voldoen deze schoenen aan de eisen voor wat betreft slipweerstand en zijn ze voorzien van een veiligheidsneus. Verder heeft de S3 veiligheidsschoen een gesloten hiel, energie-absorberende hak en antistatische eigenschappen. Omdat deze veiligheidsschoen ook een anti-perforatiezool heeft en bestand is tegen water, bieden ze bescherming tegen de meest voorkomende risico’s. En omdat de S3 veiligheidsschoen zo populair is, heeft u ook de keuze uit de meeste merken, modellen, pasvormen, opties en kleuren.

Hoe lang gaan werkschoenen mee?

Een werkschoen moet comfortabel zitten. U loopt hier tenslotte vaak meer op dan op uw normale schoenen. Een werkschoen kan daardoor soms sneller slijten en een versleten werkschoen biedt niet meer de juiste bescherming. Op tijd vervangen van de werkschoen is daarom erg belangrijk, maar hoe lang gaan werkschoenen eigenlijk mee? Als advies wordt vaak gegeven om werkschoenen tenminste elk jaar te vervangen. Heeft uw werk- of veiligheidsschoen zichtbare schade, bijvoorbeeld een kapotte zool of ingedeukte neus, vervang deze dan direct. Maar ook als u andere klachten krijgt, zoals last van uw voeten, enkels, knieën of rug, óf als uw schoenen niet goed droog meer worden, kan het zijn dat uw werkschoenen aan vervanging toe zijn.

Passessie op locatie

Op zoek naar werkschoenen? Wij komen graag langs voor een passessie op locatie of bekijk ons complete assortiment. Komt u er zelf niet uit? Onze collega’s van de afdeling Sales Support helpen u graag verder. Bel naar 053 - 303 40 54 of stuur een e-mail naar [email protected].

Meer weten over werkschoenen?

In onze podcast vertelt Jeroen Veenstra van Bata Industrials u alles over de inkoop van veiligheidsschoenen. Van tips voor de aanschaf en het verlengen van de levensduur tot uitleg over de verschillend soorten materialen voor de binnen- en buitenkant en het onderhoud van werkschoenen.

Gerelateerde artikelen