Hoge zichtbaarheidskleding (ook wel high visibility of signalatiekleding genoemd) zorgt ervoor dat de drager opvalt tijdens het werk. Overdag gebeurt dat met fluorescerende kleuren en ’s nachts doen reflectoren hun werk. Voor veel werkzaamheden is hoge zichtbaarheidskleding wettelijk vereist, bijvoorbeeld bij werk in de buurt van verkeer en hijskranen. Maar welke soort signalatiekleding moet u daarvoor aanschaffen? En waar moet u op letten bij het inkopen van hoge zichtbaarheidskleding? U leest het hieronder.
Wanneer is hoge zichtbaarheidskleding verplicht?
Volgens de Arbowet bent u als werkgever verplicht een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te maken. Op basis daarvan bepaalt u welke maatregelen nodig zijn om de risico’s te verkleinen. Bij een relatief groot risico op ongelukken door slechte zichtbaarheid, moet u uw medewerkers hoge zichtbaarheidskleding aanbieden. Welke kleding precies geschikt is, hangt af van het risico en van factoren zoals de werklocatie, het soort werk en de snelheid van voorbijkomend verkeer.Klassen van hoge zichtbaarheidskleding
Hoge zichtbaarheidskleding wordt in 3 klassen ingedeeld. Hoe meer de kleding opvalt, hoe hoger de klasse. De kleur van het fluorescerende materiaal is meestal geel, maar mag ook oranje of rood zijn. Dit is bedoeld voor betere zichtbaarheid overdag. Voor werkzaamheden in het donker zijn reflecterende banden op de kleding nodig. Deze banden weerkaatsen het licht van koplampen en andere lichtbronnen.
- Klasse 1: hoge zichtbaarheidskleding van klasse 1 verbetert de zichtbaarheid. Alleen te gebruiken bij een laag botsingsrisico en wanneer er een kleine kans is op ongelukken. Deze klasse is ook geschikt wanneer u extra zichtbaarheid wilt binnen het bedrijf of voor privégebruik, bijvoorbeeld om ’s avonds te joggen.
- Klasse 2: hoge zichtbaarheidskleding van klasse 2 geeft een goede zichtbaarheid en kan worden gebruikt binnen sectoren zoals transport, logistiek en wegenbouw. Dit type signalatiekleding wordt gebruikt bij werkzaamheden met een hoger risico, zoals wegwerkzaamheden die overdag binnen de bebouwde kom plaatsvinden.
- Klasse 3: hoge zichtbaarheidskleding van klasse 3 geeft maximale zichtbaarheid en is overdag bruikbaar in werksituaties met een hoog botsingsgevaar. Ook in het donker biedt deze klasse signalatiekleding de best mogelijke zichtbaarheid.
Normen voor hoge zichtbaarheidskleding
Hoge zichtbaarheidskleding wordt getest op zaken als kleurstelling en kleurechtheid - en moet zijn gecertificeerd volgens de Europese norm EN ISO 20471. De hierboven beschreven klassen staan ook in deze norm. In Nederland stelt Rijkswaterstaat naast EN ISO 20471 extra eisen aan hoge zichtbaarheidskleding:
- Op en langs rijkswegen wordt alleen veiligheidskleding conform de klassen 2 en 3 toegelaten.
- Bij werk aan het spoor moet de signalatiekleding vanaf 1 juli 2019 fluorescerend oranje-rood zijn net als bij wegwerkzaamheden. Leidinggevenden dragen fluor gele werkkleding.
- De signalatiekleding mag niet tweekleurig zijn.
- De reflecterende banden moeten de vorm van een Romeinse II hebben en over de schouder doorlopen.
- Mouwen en broekspijpen moeten zijn voorzien van een verticale streep.
Tips voor de aanschaf van hoge zichtbaarheidskleding
- Afhankelijk van de maat van de kleding kan de zichtbaarheidsklasse veranderen. Kleine maten hebben immers een kleiner fluorescerend en reflecterend oppervlak dan grote maten.
- Pas op met het bedrukken van hoge zichtbaarheidskleding, bijvoorbeeld met logo’s. Bedrukking verkleint het reflecterende of fluorescerende oppervlak van de kleding. Daardoor kan het de hiervoor genoemde certificering zelfs verliezen.
- Laat medewerkers de signalisatiekleding altijd gesloten dragen. Als de kleding geopend wordt gedragen, wordt het vaak minder goed zichtbaar.
- Zorg ervoor dat hoge zichtbaarheidskleding altijd schoon is. Vlekken zorgen voor minder zichtbaarheid. In de kleding staat hoe vaak het kan worden gewassen zonder zichtbaarheid te verliezen (na verloop van tijd neemt het fluorescerende en reflecterende effect van textiel af).