Miscanthus als duurzame papiersoort

Miscanthus als duurzame papiersoort
Duurzame Miscanthus is de oplossing voor de toekomst

Miscanthus is van nature rijk aan cellulosevezels. Cellulose vormt de grondstof voor veel papiersoorten. Om diverse redenen vormt de Miscanthus plant een duurzaam alternatief voor het maken van papier. De ecologische voetafdruk van deze vezel is maar liefst 65 procent kleiner dan een gemiddelde houtvezel. 

De Miscanthus vormt dan ook de perfecte oplossing voor de toekomst. Bijvoorbeeld voor de productie van hygiënepapier. In ons assortiment vindt u duurzaam toilet- en handdoekpapier, gemaakt van deze vezel. In dit blog vertellen we alles over deze bijzondere plant, zoals de herkomst, de voordelen en de vele mogelijkheden.

Oorsprong van de Miscanthus

De Miscanthus komt oorspronkelijk uit de (sub)tropische gebieden van Zuid-Azië en Afrika. Dit plantengeslacht omvat circa vijftien verschillende soorten grassen. Qua uiterlijk lijkt het op een combinatie van bamboe en riet. In Nederland kennen we vooral de Miscanthus sinensis 'Giganteus' als 'prachtriet'.

De naam Giganteus verwijst naar de enorme hoogte die het gras kan bereiken, namelijk tot maar liefst 3,5 meter. Deze soort wordt als siergras toegepast in tuinen, maar vanwege zijn eigenschappen ook gebruikt als veevoer en zelfs als grondstof voor bouwmaterialen. Zo wordt het bijvoorbeeld als bewapening in beton gebruikt en geperst tot spaanplaat. Het dient tevens als kachelbrandstof en stalstrooisel, evenals een grondstof voor biobrandstoffen of bioplastic. 

Duurzame Miscanthus is de oplossing voor de toekomst 

De plant kan gewoon in Nederland verbouwd worden, waardoor de milieuvervuiling door transport geminimaliseerd is. Het hygiënepapier dat u bij Carel Lurvink in het assortiment vindt, wordt gemaakt van Miscanthus die in de provincie Zeeland wordt verbouwd. De productie vindt volledig plaats met behulp van 100% groene stroom en zonder gebruik van schadelijke chemicaliën. En doordat de plant slechts negen procent vocht bevat, hoeft de plant niet eerst gedroogd te worden voordat hij verder verwerkt wordt.

De plant wordt zonder bemesting, irrigatie of gebruik van bestrijdingsmiddelen geteeld. Bovendien groeien ze ongeveer 20 jaar lang. De wortels verbeteren de bodemstructuur en verhinderen erosie van de bodem. De plant stelt zeer lage eisen en put de bodem niet uit, doordat het gebruik maakt van een interne voedingscyclus.

De Miscanthus wordt één keer per jaar geoogst en groeit daarna vanzelf weer aan. Er hoeft niet gezaaid en geploegd te worden. De beplante gebieden worden dus niet kaal in de winter en bieden hiermee het hele jaar door beschutting voor dieren. Dit stimuleert de biodiversiteit. En of dit alles nog niet duurzaam genoeg is, neemt de plant per vierkante meter vier keer zoveel CO2 uit de lucht op in vergelijking met bomen.

Miscanthus voor toilet- en handdoekpapier

De Miscanthus heeft echter nóg meer voordelen. De eigenschappen van de vezel zorgen namelijk voor sterk absorberend, krachtig en zacht papier. Daardoor is het ideaal voor het maken van toilet- en handdoekpapier. Samen met de bijbehorende dispensers, biedt Carel Lurvink een duurzaam alternatief voor de sanitaire ruimtes, zonder concessies te doen aan comfort of design. 

Dit hygiënepapier wordt niet gebleekt. Dat is beter voor het milieu en het geeft het papier een natuurlijke kleur, wat het aspect duurzaamheid extra onderstreept. 

Miscanthus papier bestellen bij Carel Lurvink

Voor vragen of meer informatie over miscanthus papier bekijkt u onze categorie. Heeft u meer vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

 

Gerelateerde artikelen