Niets zo vervelend als een vuilniszak die scheurt als u hem uit de afvalbak haalt. Het kiezen van de juiste vuilniszak lijkt zo simpel. Totdat u ziet dat ze er in allerlei verschillende soorten, maten, kleuren en diktes zijn. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen de verschillende afvalzakken? Wanneer kiest u welk materiaal en welke kleur? En hoe weet u wat het formaat van de zak moet zijn? We leggen het u graag uit.
Waar zijn vuilniszakken van gemaakt?
Vuilniszakken worden voornamelijk gemaakt van 2 soorten plastic. Namelijk HDPE en LPDE. Tegenwoordig zijn er ook afvalzakken verkrijgbaar die een stuk milieuvriendelijker zijn. Zoals afvalzakken van papier of bioplastic.
Plastic afvalzakken van Lage Dichtheid Polyethyleen (LDPE)
Een van de soorten plastic waarvan veel vuilniszakken gemaakt worden is LDPE. Ook wel Lage Dichtheid Polyethyleen of Low Density Polyethylene genoemd. Dit materiaal wordt onder hoge druk gemaakt, waardoor een zacht plastic ontstaat dat sterk, scheurbestendig en flexibel is. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft een LDPE vuilniszak een lagere dichtheid en is daardoor sterker dan een HDPE vuilniszak.
Voordeel: LDPE vuilniszakken zijn zacht, maar ook stevig en rekbaar. Deze zakken kunnen daarom goed gebruikt worden voor het weggooien van zwaarder afval of scherpe voorwerpen. Omdat de zak zacht is, kan er wel gemakkelijk een gat in worden geprikt. Deze scheurt echter niet snel door.
Een LDPE afvalzak is dan ook zeer geschikt voor het transporteren van afval. Deze zakken worden vaak gemaakt van (deels) gerecycled plastic en kunnen na gebruikt ook weer 100% gerecycled worden.
Nadeel: Het materiaal moet relatief dik zijn om een bepaalde sterkte te krijgen. Er is dus meer materiaal nodig voor het maken van LDPE vuilniszakken. De zakken zijn daardoor in de meeste gevallen dikker dan HDPE-afvalzakken.
Hoge dichtheid polyethyleen vuilniszakken (HDPE)
De tweede - veelgebruikte - materiaalsoort voor het maken van vuilniszakken is HDPE. Oftewel hoge dichtheid polyethyleen of high density polyethylene. In tegenstelling tot de LDPE vuilniszak, heeft een vuilniszak gemaakt van HDPE een hogere dichtheid. Deze zakken hebben daarom een hoge doorsteekweerstand en treksterkte. Vuilniszakken van HDPE worden ook wel knisperzakken genoemd vanwege het geluid.
Voordeel: Een HDPE vuilniszak is resistenter voor chemisch afval en scherpe voorwerpen zullen de zak minder snel doorprikken. Dankzij de hogere dichtheid zijn HDPE vuilniszakken vaak zo’n 50% dunner dan LDPE zakken.
Composteerbare afvalzakken van papier
Nadeel: De aanschafkosten van bio-papieren afvalzakken zijn relatief hoog en op dit moment zijn deze zakken slechts in een beperkt aantal afmetingen verkrijgbaar.
Bioplastic afvalzakken
Een andere groene optie zijn afvalzakken van bioplastic. Bioplastic is een materiaal gemaakt van hernieuwbare - vaak plantaardige - grondstoffen, zoals suiker, melkzuur, cellulose en eiwitten of zetmeel gewonnen uit maïs, aardappelen of suikerriet.Voordeel: Deze zakken zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en doordat ze niet gemaakt zijn van aardolie wordt er bespaard op fossiele grondstoffen.
Nadeel: Het is vaak onduidelijk hoe deze afvalzakken weggegooid moeten worden. Niet alle bioplastics zijn namelijk biologisch afbreekbaar of composteerbaar. Bioplastic afvalzakken moeten daarom bij het restafval. Dus niet bij het GFT-afval, maar ook zeker niet bij het plastic afval. Composteerbaar plastic dat samen met gewoon plastic gerecycled wordt, vermindert namelijk de kwaliteit van het gerecyclede plastic.
Welke kleur vuilniszak heeft u nodig?
De grijze vuilniszak kennen we allemaal wel. Tegenwoordig zijn afvalzakken ook in andere kleuren verkrijgbaar, zoals rood, groen, blauw en geel. Handig als u gebruikmaakt van verschillende afvalbakken om uw afval te scheiden. Door aan elke afvalstroom een eigen kleur toe te kennen, is het voor iedereen duidelijk welk afval in welke zak moet. Bovendien helpen deze keuren bij het wegbrengen van de volle zakken naar het verzamelpunt of de juiste containers. Kiest u voor een transparante zak, dan ziet u eenvoudig welk afval ingezameld is én of het correct gesorteerd is. Een transparante zak heeft natuurlijk wel als nadeel dat u alles ziet zitten, wat niet altijd even fris is.
Hoe dik moet mijn afvalzak zijn?
De dikte van een afvalzak wordt vaak aangeduid met mu (my of micron) of T. Hoe hoger het getal, hoe dikker en sterker het plastic is. Om u een idee te geven: een plastic zak waarin brood verpakt zit, is ongeveer 20 mu dik. Een draagtas bij de supermarkt heeft meestal een dikte van 50 mu.
Welke dikte heeft u nodig?
- Minder dan 15 micron: Geschikt voor licht afval, zoals papieren handdoekjes.
- Tussen 15 en 50 micron: Geschikt voor GFT-afval en middelzwaar afval op bijvoorbeeld kantoren, omdat afvalbakken hier doorgaans vaker geleegd worden.
- Dikker dan 50 micron: Geschikt voor zwaarder afval en ideaal voor containers, afvalzakhouders, materiaalwagens en grof of scherp afval.
Welk maat vuilniszak heb ik nodig?
Helaas is het niet zo dat de maat van de afvalzak hetzelfde is als de maat of inhoud van de afvalbak. Een zak moet minimaal 30% groter zijn dan de bak. Maar ook dan bent u er nog niet. Voor het kiezen van het formaat vuilniszak is ook de vorm van de afvalbak, rond of vierkant, van belang en of er een binnenemmer gebruikt wordt. In dat laatste geval zijn namelijk de afmetingen van de binnenemmer leidend voor de berekening.
Berekening bij een vierkante of rechthoekige afvalbak
Heeft u vierkante of rechthoekige bak? Dan is de berekening als volgt:
- Minimale breedte van de vuilniszak = Breedte van de bak + diepte van de bak
- Minimale hoogte van de vuilniszak = Hoogte van de bak + de helft van de langste zijde van de bak + 10 tot 20cm marge. Deze marge is voor het omslaan van de afvalzak. Hoe groter de prullenbak, hoe groter de marge.
Voorbeeld:
U heeft een afvalbak met een breedte van 40cm, een diepte van 30cm en een hoogte van 70cm.- De minimale breedte is dan 40 + 30 = 70cm.
- De hoogte is 70 + 35 + 10 = 115cm.
U komt dan uit op een afvalzak van 70 x 110 cm.
Berekening bij een ronde afvalbak
Bij een ronde afvalbak, kunt u onderstaande berekening aanhouden om het juiste formaat vuilniszak te kiezen.
- Minimale breedte van de vuilniszak = Diameter van de bak x 3,14 / 2.
- Minimale hoogte van de vuilniszak = Hoogte van de bak + de helft van de diameter + 10 tot 20cm marge.
Voorbeeld:
Uw afvalbak heeft een diameter van 38cm en is 41 hoog.
- De minimale breedte is 38 x 3,14 / 2 = 59,66cm.
- De hoogte is 41 + 19 + 10 = 70cm.
De vuilniszak die in deze afvalbak past is 60 x 70 cm.