In Carel de Podcast bespreken we vragen van klanten en geven we u een blik achter de schermen van ons bedrijf. Tijdens de podcast ‘Het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg’ vertelt Margo Berends u alles over persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg. Dat kan ze als geen ander, want Margo was verpleegkundige en is daarna jarenlang projectcoördinator voor infectiepreventie geweest bij een grote landelijke zorginstelling. Momenteel werkt ze als zelfstandig adviseur in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Hieronder vindt u enkele highlights van het interview. Het gehele gesprek duurt 24 minuten. U kunt de podcast hier beluisteren.
Welke persoonlijke beschermingsmiddelen zijn altijd nodig in de zorg?
“De kern van persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg bestaat uit een spatbril, een mondmasker, handschoenen en een overschort met een waterafstotend laagje en lange mouwen. Mondmaskers hebben door corona natuurlijk extra belangstelling gekregen. Er zijn de standaard chirurgische mondmaskers, type II. Die gebruik je als iemand niet met corona is besmet. Bij nauwer contact met patiënten heb je FFP-maskers nodig. Daarin bestaan de gradaties 1, 2 en 3. Vooral FFP-maskers type 2 worden tegenwoordig veel gebruikt om de drager extra goed te beschermen.
Overigens is het goed om te onthouden dat mensen met dementie of andere geestelijke aandoeningen soms bang kunnen worden van alle beschermingsmiddelen. Er zijn zelfs demente ouders die hun kinderen in het verpleeghuis niet herkenden doordat ze mondkapjes droegen. In volle bepakking liefdevolle zorg geven is lastig. Dat maakt het werk zwaar. Geestelijk, maar ook lichamelijk. Je zou soms bijna een ventilator willen om af te koelen. Maar daarmee verspreid je de bacillen juist.”
Sommige zorginstellingen werken met kleurcodes om meer duidelijkheid te bieden. Elke kleur heeft een eigen draaiboek en protocol. Als u op een afdeling komt, dan weet u ook direct wat u aan moet. Bij de kleur groen zijn er geen verdachte situaties. Bij de kleur oranje is iemand op de afdeling positief getest. En bij de kleur paars bevinden zich bijvoorbeeld uitsluitend positief geteste mensen op de afdeling. In dat geval kiest u voor persoonlijke beschermingsmiddelen met de hoogste bescherming. Dus met handschoenen, mondmasker, overschort en een spatbril.”
Beluister hier de gehele Carel de Podcast over persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg. Vindt u deze podcast interessant? Laat dan een review achter op Apple Podcast.
Wat is het verschil met vroeger?
“De persoonlijke beschermingsmiddelen die we tijdens de coronacrisis gebruiken, waren in het verleden ook al nodig voor bijvoorbeeld de MRSA- bacterie en ziektes als tuberculose of het toedienen van cytostatica. Maar nu is er wel meer kennis vergaard, alleen al over het gebruik van de beschermingsmiddelen. Hoe trekt u ze aan? In welke volgorde? En hoe trekt u ze weer uit? Als u dat verkeerd doet, kunt u alsnog besmet worden - en dat ging vroeger dan ook nog wel eens fout. Hiervoor is nu veel meer aandacht, bijvoorbeeld met plaatjes en instructies aan de muur.”Hoe kiest u de juiste beschermingsmiddelen?
“Bij persoonlijke beschermingsmiddelen kijkt u altijd naar de situatie. Tegenwoordig draagt u standaard een chirurgisch mondmasker of FFP2-masker, net zoals we dat nu in de supermarkt doen. Als mensen besmet kunnen zijn, moet u zichzelf beter beschermen. Dat hangt ook af van hoe dichtbij u bij een patiënt komt. Reikt u alleen een tablet aan? Of moet u iemand echt persoonlijk aanraken?Sommige zorginstellingen werken met kleurcodes om meer duidelijkheid te bieden. Elke kleur heeft een eigen draaiboek en protocol. Als u op een afdeling komt, dan weet u ook direct wat u aan moet. Bij de kleur groen zijn er geen verdachte situaties. Bij de kleur oranje is iemand op de afdeling positief getest. En bij de kleur paars bevinden zich bijvoorbeeld uitsluitend positief geteste mensen op de afdeling. In dat geval kiest u voor persoonlijke beschermingsmiddelen met de hoogste bescherming. Dus met handschoenen, mondmasker, overschort en een spatbril.”
Waar moet u vooral op letten?
“Aan het begin van de coronacrisis waren er geen mondkapjes verkrijgbaar en ook handschoenen konden haast niet meer worden geleverd. Nu is alles voldoende op voorraad en zijn ook alle protocollen helder. Dat geeft rust - en dat is een groot verschil met een jaar geleden. Ik vind het wel verontrustend als ik latex of nitril handschoentjes van de Action aantref. Het is nog steeds belangrijk dat u de goede handschoenen gebruikt. Handschoenen dus met de juiste Europese certificering. Die laten micro-organismen niet door en scheuren niet bij het minste of geringste.”Beluister hier de gehele Carel de Podcast over persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg. Vindt u deze podcast interessant? Laat dan een review achter op Apple Podcast.
Hoe kunt u disposable handschoenen veilig uittrekken?
In onze podcast over het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) in de zorg, benadrukken we het belang van correcte procedures en veilige praktijken. Een essentieel onderdeel hiervan is het veilig uittrekken van disposable handschoenen om besmetting en verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Wilt u meer weten over hoe u disposable handschoenen veilig kunt uittrekken? Lees dan onze gedetailleerde blog over hoe kunt u disposable handschoenen veilig uittrekken en zorg ervoor dat u altijd de juiste stappen volgt voor optimale veiligheid.