Wat levert visual management op voor bedrijven?
“Mensen zijn visueel ingesteld. We doen zelfs 75% van onze kennis op via visuele markeringen. Visual management helpt medewerkers dan ook hun werk efficiënt en veilig te doen. Vergelijk het met pannenkoeken bakken. Als u dat thuis doet, weet u alles te vinden en bent u zo klaar. Doe het bij een ander thuis en u bent veel tijd kwijt aan het zoeken naar pannen en ingrediënten. Als in dat onbekende huis staat aangegeven hoe het fornuis werkt en waar u de suiker vindt, wint u veel tijd. Met visual management verspilt u minder tijd die ontstaat door een gebrek aan informatie. Visual management helpt bedrijven dan ook efficiënter te werken. Het helpt medewerkers in één oogopslag te vinden wat ze nodig hebben.”Heeft u andere voorbeelden van visual management?
“Een heel actueel onderwerp is corona. In alle winkels en supermarkten ziet u nu 1,5 meter afstand pictogrammen en aanwijzingen voor het verplicht dragen van mondmaskers. Er zijn ook labels voor het uitschakelen van elektrische apparatuur. En evacuatiepictogrammen voor het markeren van nooduitgangen, brandbestrijding en nooddouches. Een ander voorbeeld zijn veiligheidspictogrammen. Die brengen mogelijke gevaren in kaart en leggen deze gevaren ook uit aan werknemers. Daarbij is het belangrijk stil te staan bij de verschillende nationaliteiten van werknemers. Je kunt pictogrammen natuurlijk uitleggen in verschillende talen, maar het is handiger te werken met de internationale standaard ISO 7010. Die standaard heeft als doel geen of zo min mogelijk tekst te gebruiken, zodat het niet uitmaakt welke nationaliteiten op de werkvloer aanwezig zijn.”Bestaat er wetgeving waaraan bedrijven moeten voldoen?
“Wetgeving op het gebied van identificatie is er niet, maar er zijn wel richtlijnen en normeringen. Bijvoorbeeld vanuit de EU. Er zijn daarnaast landen die nationale wetgeving hebben, zoals Frankrijk. Daarom wordt bijvoorbeeld aangeraden de hiervoor genoemde internationale ISO 7010 standaard voor pictogrammen te gebruiken. Daarnaast bestaan er normeringen voor specifieke toepassingen, zoals leidingmarkeringen. Deze markeringen informeren werknemers en aannemers op een snelle en makkelijke manier over de inhoud en stroomrichting van leidingen. Hiervoor bestaat de Nederlandse normering NEN 30350. Daarnaast geldt er een nieuwe internationale norm voor. Dat is ISO 20560.”Draagt het ook bij aan lean manufacturing?
“Eén van de meest gebruikte technieken voor lean manufacturing is 5S. Wij hebben er een S aan toegevoegd: sorteren, schoonmaken, schikken, standaardiseren, systematiseren plus de S van safety. We noemen dat 5S+. Als u 5S+ invoert, krijgt u een organisatie die zeer goed georganiseerd én veilig is. Voordelen van een 5S+ werkplaats zijn:
- Minder activiteiten die geen toegevoegde waarde hebben
- Minder fouten door werknemers of leveranciers
- Minder tijd om gereedschap en benodigdheden te zoeken
- Minder onnodig vervoer van goederen
- Minder onnodige verplaatsingen binnen het bedrijf
- Beter gebruik van de werkvloer
- Meer veiligheid en motivatie van werknemers
- Betere kwaliteit van producten
- Meer betrouwbaarheid van apparatuur”
Waarop moet u letten bij de aanschaf van signaleringsproducten?
“Begin altijd met de toepassing. Wat wilt u communiceren? Bedenk ook op welke plek u iets wilt communiceren. Doet u dat binnen of buiten? Zijn daar temperatuurinvloeden? Komt het materiaal in aanraking met vloeistof? Moet een vloertoepassing antislip bevatten? Dit geldt zowel voor het inkopen van signaleringsproducten als voor het zelf printen van signaleringen. Wij bieden softwareapplicaties die helpen bij het maken van de keuzes. De software kiest bijvoorbeeld meteen de juiste kleur die bij een bepaalde normering past. Zo weet de klant zeker dat hij de juiste keuzes maakt.”
Beluister hier de gehele Carel de Podcast over visual management. Vindt u deze podcast interessant? Laat dan een review achter op Apple Podcast.
Meer informatie?
Heeft u vragen of wilt u advies over dit onderwerp? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].