Schaduwborden en de 5S-methode
Schaduwborden winnen dankzij de Lean of 5S-methode aan populariteit. 5S is een methode om de werkplek te organiseren. 5S staat voor:
- Scheiden
- Schikken
- Schoonmaken & onderhouden
- Standaardiseren
- Systematiseren
Alle materialen hebben een vaste plek, overbodige materialen zijn afwezig en volgens een standaard methode wordt de werkplek schoongemaakt. Het doel is eenvoudig: efficiënter werken.
S1: Scheiden en sorteren
Verwijder alle spullen op uw werkplek die u niet nodig heeft, zoals kapotte, beschadigde of onveilige voorwerpen en voorwerpen die al geruime tijd niet meer gebruikt zijn. Op deze manier zorgt u voor minder rommel en zijn alleen de noodzakelijke materialen binnen handbereik
S2: Schikken
Deel de werkplek opnieuw in en zorg voor een vaste, logische plek voor materialen. Bijvoorbeeld een schaduwbord voor al uw schoonmaakmaterialen. Leg spullen die vaak nodig zijn binnen handbereik en op ooghoogte. Dit maakt het makkelijk om ze te vinden en na gebruik terug te plaatsen.
S3: Schoonmaken
Maak alle materialen, voorwerpen en oppervlakken grondig schoon. Een schone en goed onderhouden werkplek draagt bij aan de veiligheid, maar nodigt ook uit tot het in stand houden ervan. In deze stap moet ook de oorzaak van vervuiling worden aangepakt.
S4: Standaardiseren
Zorg ervoor dat iedereen op dezelfde manier werkt. Dit draagt bij aan het slagen van de eerste drie stappen. Standaardiseren leidt tot gewoontes en vaste routines. Maak bijvoorbeeld van checklists, visuele aanwijzingen of handleidingen.
S5: Standhouden of systematiseren
De laatste S in de lastigste. Deze richt zich op het behouden en verbeteren van de 5S-methode. Houd medewerkers continu betrokken en motiveer hen. Bijvoorbeeld door de regelmatig de resultaten te laten zien om te voorkomen dat ze terugvallen in oud gedrag.
Kleurcodering om kruisbesmetting te voorkomen
Door met verschillende kleuren te werken, kunnen schaduwborden worden ingezet in kleurcoderingsprogramma’s in bijvoorbeeld de voedingsindustrie. Zo kunnen materialen voor specifieke ruimtes van elkaar gescheiden worden, wat kruisbesmetting kan helpen voorkomen. Het is meteen duidelijk wat waar bewaard moet worden en of er nog materialen in de productieruimte zijn achtergebleven.Uw eigen schaduwborden op maat?
We hebben een standaard schaduwbord in ons assortiment. Deze is verkrijgbaar in 5 kleuren en bestaat uit een vaststaand aantal artikelen. Daarnaast kunnen wij schaduwborden in elke gewenste maat, kleur en materiaalsoort (zoals pvc, dibond, rvs en metaal) leveren. Zelfs een transparant bord behoort tot de mogelijkheden. Hoe gaat dit proces in zijn werk?
Fase 1: In kaart brengen van wensen en eisen
We beginnen elk traject met het in kaart brengen van uw wensen eisen. We stellen daarbij de volgende vragen:
- Hoeveel schaduwborden heeft u nodig?
- Van welk materiaal moeten de borden worden gemaakt? Dibond, pvc, rvs of metaal?
- Welke kleur moeten de schaduwborden krijgen?
- En welke kleur moet de schaduw op het bord hebben?
- Welke Vikan materialen heeft u nodig?
- Met of zonder bijbehorende (rvs) haakjes?
- Wilt u uw bedrijfsnaam en/of logo op het bord?
Fase 2: Ontwerp en prijsopgave
Na 5 tot 10 werkdagen ontvangt u van ons het eerste ontwerp van de borden. De eerste aanpassing voeren we gratis voor u door. Alle volgende aanpassingen kosten € 25,-. Gaat u akkoord met het laatste ontwerp? Dan brengen wij een prijsopgave uit.
Fase 3: Productie en aflevering
Na het tekenen van de offerte, gaan wij voor u aan de slag. Het produceren van de schaduwborden duurt ongeveer 10 werkdagen. Zodra de borden klaar zijn, controleren wij deze. Als het ontwerp en de aantallen kloppen, bezorgen wij de schaduwborden bij u op locatie.
Schaduwborden zijn meer dan alleen een ophangsysteem; ze bieden een gestructureerde en visuele manier om gereedschappen en apparatuur georganiseerd en binnen handbereik te houden. Deze visuele hulpmiddelen dragen bij aan een efficiënte en veilige werkomgeving. Een vergelijkbare visuele benadering wordt toegepast in de voedingsmiddelenindustrie met kleurcodering om kruisbesmetting te voorkomen en hygiëne te waarborgen. Voor meer informatie over hoe kleurcodering wordt gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, kunt u deze blog over kleurcodering in de voedingsmiddelenindustrie lezen. Dit helpt bij het implementeren van effectieve kleurcoderingstrategieën in uw eigen werkprocessen.