Hoewel veel hoogwerkers vangrailsystemen hebben, bieden deze alleen niet altijd voldoende valbeveiliging. In sommige situaties, zoals bij schaarliften op stabiele, vlakke ondergrond, kunnen vangrails voldoende zijn, mits de gebruiker het platform niet verlaat. Maar hoogwerkers zijn mobiel en dat brengt extra risico’s met zich mee. Vallen over de reling komt vaak voor, bijvoorbeeld als werknemers buiten de rails reiken of erop gaan staan om hun bereik te vergroten. Ook bij het betreden of verlaten van een hoogwerker zonder 100% valbeveiliging kunnen ernstige ongelukken gebeuren.
Omkantelen en wegschieten zijn ook ernstige risico's bij het gebruik van hoogwerkers. Een hoogwerker kan onstabiel worden als deze niet op een vlak, stevig oppervlak staat dat het gewicht kan dragen. Andere oorzaken van instabiliteit zijn:
- Verplaatsen van het platform terwijl het omhoog reikt
- Overbelasting van het platform
- Waarschuwingssignalen negeren
- Verkeerd gebruik, zoals de hoogwerker als krik inzetten
- Botsingen met objecten of voertuigen
- Onvoldoende onderhoud
- Hoge windsnelheden
Omkantelen kan leiden tot het uitwerpen van gebruikers of gereedschap, met mogelijk dodelijke gevolgen. Jaarlijks vallen wereldwijd 19 dodelijke slachtoffers bij het gebruik van mobiele hoogwerkers, vooral door reiken en het hefboomeffect van de giek.
Advies over veilig werken op hoogte?
Wilt u advies over veilig werken op hoogte en welke valbeveiliging geschikt is voor de werkzaamheden die u uitvoert? Vul dan via onderstaande button uw contactgegevens in en wij nemen vrijblijvend contact met u op.Hoe waarborgen fabrikanten en gebruikers de veiligheid van hoogwerkers?
Zowel fabrikanten als gebruikers van hoogwerkers dragen de verantwoordelijkheid om de veiligheid van hun apparatuur te waarborgen. Grote fabrikanten volgen de richtlijnen van Europese en nationale instanties bij het ontwerpen van hoogwerkers, zodat essentiële veiligheidsvoorzieningen zijn ingebouwd. Fabrikanten benadrukken vaak dat eindgebruikers verantwoordelijk zijn voor het naleven van relevante gezondheids- en veiligheidsvoorschriften. Daarnaast geven ze specifieke veiligheidsmaatregelen aan die bedieners van hoogwerkers in acht moeten nemen, waaronder die met betrekking tot valbeveiliging.
Om werknemers te beschermen, raden fabrikanten zoals Portwest en 3M aan om valbeveiligingssystemen te gebruiken die ervoor zorgen dat werknemers binnen het platform blijven en blootstelling aan valgevaar minimaliseren. Organisaties kunnen ook interne regels instellen, zoals het verplicht dragen van persoonlijke valbeveiligingssystemen (PFAS) tijdens werkzaamheden. Veiligheidsbewuste bedrijven benadrukken risicobeperking om hun personeel te beschermen tegen letsel.
Bovendien is een goede planning essentieel. Als het werk niet veilig vanaf de grond kan worden uitgevoerd, moeten operationele managers, supervisors en veiligheidsprofessionals de volgende overwegingen maken:
- Bereikt de geselecteerde hoogwerker het werkgebied zonder dat werknemers hun bereik moeten uitbreiden?
- Biedt het vangrailsysteem voldoende bescherming, en is er waar mogelijk persoonlijke valbeveiliging?
- Kan de werknemer veilig in en uit de hoogwerker stappen indien nodig?
- Is de bediener goed opgeleid voor het specifieke model om kantelen of uitwerpen te voorkomen?
- Zijn alle werknemers, inclusief de operator, voldoende opgeleid in valbeveiliging om potentiële gevaren te herkennen?
Het waarborgen van veiligheid bij werken op hoogte is essentieel om ongelukken te voorkomen. Zowel fabrikanten als werkgevers hebben dus de verantwoordelijkheid om risico's te minimaliseren door de juiste apparatuur, zoals valbeveiliging, te gebruiken en werknemers goed op te leiden. Ondanks vangrailsystemen zijn extra maatregelen vaak nodig, zoals het dragen van persoonlijke valbeveiligingssystemen (PFAS).
Veiligheidsbewuste bedrijven zorgen voor een veilige werkplek door goede planning, onderhoud en training. Door altijd prioriteit te geven aan veiligheid kunnen ernstige incidenten worden voorkomen, zodat medewerkers hun werk op hoogte met vertrouwen kunnen uitvoeren.
Meer weten over valbeveiliging?
In ons blog 'Veilig werken op hoogte met valbeveiliging' leggen we meer uit over de arbeidshygiënische strategie voor valbeveiliging en de drie onderdelen waaruit valbeveiliging bestaat. Heeft u na het lezen nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze Customer Solution Specialisten. Zij helpen u graag verder.