Of er nu een bacterie of een muis in het eten komt, als het in de voedselindustrie fout gaat, gaat het meteen ook goed fout. De kranten staan er direct bol van - en dat is uiteraard terecht. Consumenten moeten er in ons land op kunnen vertrouwen dat hun voeding niet besmet is met micro-organismen, voldoet aan alle gezondheidseisen en dat de op de verpakking vermelde inhoud overeenkomt met wat ze kopen. Er zal maar een vleugje pinda in een product komen dat wordt gegeten door iemand met een pinda-allergie. Een foutje is menselijk en is snel gemaakt. Juist in deze branche zijn PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) voor medewerkers dus ongelooflijk belangrijk. Alleen, waar moet u op letten bij de aanschaf ervan?
Wegwerp of hergebruik?
Vaak wordt gedacht dat producten voor hergebruik beter zijn voor het milieu dan wegwerpproducten. Dat is echter nog maar de vraag. Producten die worden hergebruikt, moeten worden gereinigd. Vaak zijn daarvoor agressieve middelen nodig die bacteriën doden. Mogelijk is dat slechter voor het milieu dan het gebruik van (afbreekbare) wegwerpproducten. Soms heeft u geen keuze, zoals bij latex handschoenen. In alle andere gevallen is het goed u af te vragen wat meer kost en wat beter is voor het milieu. Kiest u voor materialen die kunnen worden hergebruikt, bedenk dan vooraf goed wat u nodig heeft voor de reiniging. Speciale machines of alleen een vochtig doekje? Agressieve chemische reinigingsmiddelen of alleen wat zachte zeep? Over het algemeen geldt dat producten van kunststof het eenvoudigst zijn te reinigen. En dat producten van textiel het lastigst zijn te reinigen. Pas daarom extra op met stoffen handschoenen, zweetbanden en stoffen schorten.
Persoonlijke risico’s
Uiteraard schaft u PBM’s aan om uw producten te beschermen. U wilt echter ook uw medewerkers beschermen - bijvoorbeeld tegen snijden, extreme temperaturen of besmetting met ongewenste bacteriën. Dat zorgt ervoor dat uw persoonlijke beschermingsmiddelen aan meerdere eisen tegelijk moeten voldoen. Maak daarom vooraf een lijst met eisen. Wat en wie moeten uw PBM’s precies beschermen? En waarom? Daarna kunt u op zoek gaan naar producten die hierop zo goed mogelijk aansluiten. Bijvoorbeeld wegwerphandschoenen die bij hogere temperaturen bescherming bieden tegen bacteriën. Of laarzen die in een vochtige omgeving bescherming bieden tegen zware voorwerpen die op de voet kunnen vallen.
Gebruik verschillende kleuren
Gekleurde PBM’s zijn om meerdere redenen belangrijk in de voedselindustrie. Allereerst voorkomt u kruisbesmetting als u overalls, helmen, laarzen en handschoenen in meerdere kleuren aanschaft. Ruimte A werkt dan met rode beschermingsmiddelen en ruimte B met blauwe. Daarmee is het direct zichtbaar als iets van ruimte A zich in ruimte B bevindt - en kunt u direct maatregelen nemen als er kans is op kruisbesmetting. Daarnaast is het belangrijk met gekeurde materialen te werken om ze direct herkenbaar te maken als ze onverhoopt in aanraking komen met uw producten. Om die reden werken chefs in restaurants vaak met blauwe pleisters.