Wanneer heeft u een stofmasker, halfgelaatsmasker of volgelaatsmasker nodig?

Wanneer heeft u een stofmasker, halfgelaatsmasker of volgelaatsmasker nodig?
Kies het juiste masker voor optimale bescherming
Het inademen van schone lucht is essentieel voor de gezondheid en veiligheid van medewerkers. Wanneer goed ventileren van de ruimte niet mogelijk is of stoffen niet vervangen kunnen worden door alternatieven, is het verplicht om maskers te dragen. Welke maskers en filters u nodig heeft om veilig te kunnen werken, hangt af van de stoffen, gassen of dampen die in uw bedrijf op de werkvloer (kunnen) vrijkomen. Voor een optimale adembescherming is het van belang dat u het goede masker kiest en dat u deze op de juiste manier gebruikt.

Stofmasker

In tegenstelling tot de halfgelaats- en volgelaatsmaskers is het stofmasker zelf al de filter. Stofmaskers zijn geschikt voor eenmalig gebruik en bieden bescherming tegen stof, nevel, rook en vezels, maar niet tegen dampen. Stofmaskers zijn geschikt voor de meeste (industriële) werksituaties die adembescherming tegen kleine deeltjes vereisen. Kleine deeltjes komen bijvoorbeeld vrij bij het schuren of bij het werken met isolatiematerialen. Ze zijn met het blote oog meestal niet te zien, maar tasten ongemerkt de longen en bloedcirculatie aan.

De beschermingsklassen van het stofmasker worden aangegeven met een FFP-codering. FFP staat voor Filtering Facepiece Particles. Hoe hoger het getal, hoe meer bescherming het masker biedt. Een FFP1 masker heeft een filterefficiëntie van minimaal 80%. Dit masker houdt dus minimaal 80% van de deeltjes tegen. Een FFP2 masker heeft een efficiëntie van minimaal 94% en een FFP3 masker een efficiëntie 99%. Deze laatste biedt dus de beste bescherming. Om tot een verantwoorde en veilige keuze te komen moet u weten hoe schadelijk de stof, nevel, rook of vezel is en hoeveel ervan vrijkomt. Met behulp van de MAC-waarde - de maximaal aanvaarde concentratie van een stof in de lucht - kunt u bepalen met welk FFP-masker er veilig in een ruimte gewerkt kan worden. Een FFP1 stofmasker beschermt tegen stofdeeltjes tot vier keer de MAC-waarde, een FFP2 masker tegen stofdeeltjes tot tien keer de MAC-waarde en een FFP3 masker tegen deeltjes tot vijftig keer de MAC-waarde.

Halfgelaatsmasker

Een halfgelaatsmasker bedekt uw neus, mond en kin en sluit beter aan op het gezicht dan stofmaskers, waardoor de kans dat er stoffen, gassen of dampen via de zijkanten binnenkomen kleiner is. Een halfgelaatsmaskers is vaak uitgevoerd met verwisselbare filters, zodat u deze na (langdurig) gebruik kunt verwisselen.

Alles weten over halfgelaatsmaskers lees dan dit blog!

Volgelaatsmasker

Een volgelaatsmasker bedekt naast uw neus, mond en kin ook uw ogen en beschermt dus uw hele gezicht. Volgelaatsmaskers hebben een hoger draagcomfort. Volgelaatsmaskers kunnen gecombineerd worden met een stof-, gas-, damp- of combinatiefilter.

Werkt u met gassen die de ogen of de huid kunnen irriteren of heeft u te maken met sprays met chemische stoffen, dan is een volgelaatsmasker de veiligste oplossing. Ook wanneer u werkt met erg fijne stoffen of spuitwerk kunt u beter een volgelaatsmasker nemen dan een stofmasker of een halfgelaatsmasker.

Alles weten over volgelaatsmaskers lees dan dit blog!

Verschillende soorten filters

Nu u weet of een stofmasker, halfgelaatsmasker of volgelaatsmasker de veiligste oplossing is, moet u ook weten welke filter voor uw situatie de beste bescherming biedt. Meer over welk filter u het beste kunt gebruiken in welke situatie, leest u hier.

Heeft u vragen over het gebruik of toepassing van onze CaluPrevent maskers? Stuur een mail naar [email protected] of bel één van onze medewerkers: 053 - 434 43 43. Een prijsvergelijking aanvragen kan natuurlijk ook. 

Gerelateerde artikelen