Welke kwast hoort bij welke schildersklus?

Industry - Welke kwast hoort bij welke schilderklus
Maak de juiste keuze met onderstaande informatie
Ronde kwasten. Ovale en platte kwasten. Kwasten met een knik…al dan niet voor eenmalig gebruik. Welke kwast heeft u nu precies nodig voor welke schilderklus? Als het u duizelt, helpt onderstaande informatie u de juiste keuze te maken. Komt u er alsnog niet uit? Dan helpen onze specialisten u natuurlijk graag verder!

Wegwerpkwasten - of toch iets meer investeren?

Geen schilderklus zonder kwast. Zelfs als u muren met een roller schildert, ontkomt u er niet aan de kantjes met een kwast te doen. De vorm van de kwast bepaalt voor een goot deel voor welke klus hij geschikt is. Daarover hierna meer. Eerst is het nog belangrijk te bepalen of u een goedkope wegwerpkwast koopt of toch wat meer investeert in professionele kwasten voor langdurig gebruik. Wegwerpkwasten hebben een plastic of kunststof handvat. U kunt er bijvoorbeeld lijm of afbijtmiddel mee aanbrengen, maar ze hebben een groot nadeel: ze kunnen haren verliezen. Voor professionele schilderklussen zijn wegwerpkwasten dan ook minder goed bruikbaar.

Welke kwast hoort bij welke verf?

Als u gaat schilderen, lakken, beitsen of vernissen met als doel een perfect en strak resultaat, zijn professionele kwasten voor langdurig gebruik de beste keuze. U kunt daarbij kiezen voor een kwast met varkensharen of met synthetische haren:

  • U gebruikt kwasten met varkensharen voor verf op terpentinebasis. Een varkensharen kwast slijt mee met uw schilderklussen en gaat naar uw hand staan.
  • Kwasten met een mix van varkensharen en synthetische haren kunt u gebruiken voor verf op waterbasis of op terpentinebasis.
  • Kwasten met alleen synthetische haren worden meestal gebruikt voor verf op waterbasis.

Ronde en ovale kwasten

Nu u weet of u een wegwerpkwast kunt gebruiken en welke haren uw kwast moet hebben, wordt het tijd om de vorm te kiezen. Ronde kwasten worden het meest gebruikt en zijn bijvoorbeeld geschikt voor het schilderen van hekken en kozijnen. Professionals noemen deze kwast een ‘patentpuntkwast’. Is deze kwast te klein, dan kunt u ook kiezen voor een ovale kwast met een groter werkoppervlak. Handig voor het schilderen van deuren.

Platte kwasten

Platte kwasten zijn bedoeld voor het aanbrengen van beits en vernis. Ook krijtverf wordt meestal met een platte kwast aangebracht. Een aparte variant van dit type kwasten is de blokkwast, ook wel witkwast of blokwitter genoemd. Deze grote, rechthoekige kwasten hebben langere haren en zijn speciaal bedoeld voor het schilderen van muren en het aanbrengen van bijvoorbeeld impregneer- of voorstrijkmiddel. Zeker als het oppervlak putten of bobbels heeft, zijn de langere haren van de blokkwast een uitkomst.

Ronde en platte kwasten met een knik

Zowel ronde als platte kwasten zijn ook verkrijgbaar met een knik in de steel. De kop van de kwast staat daardoor schuin op de steel. Platte kwasten met een knik worden ook wel radiatorkwasten genoemd en zijn handig voor het schilderen van moeilijk bereikbare plekken, zoals achter de radiator. Een ronde kwast met een knik wordt ook wel een bokkenpootkwast of teerkwast genoemd. Een logische benaming, want dit soort kwasten wordt voornamelijk gebruikt voor het aanbrengen van teer. Uiteraard kunt u deze kwast ook gebruiken voor het schilderen van moeilijk bereikbare plekken.

Ook interessant

Carel de Podcast:Verfkwasten, rollers en andere schildersartikelen inkopen: waar moet u op letten?

Meer informatie

Carel Lurvink biedt een uitgebreid assortiment kwasten voor iedere schilderklus, zowel wegwerp als voor professioneel gebruik. Uiteraard helpen we u graag bij het maken van de juiste keuzes voor uw bedrijf en werkzaamheden. Heeft u vragen? Onze specialisten helpen u graag verder als u belt naar 053 - 434 43 43 of een e-mail stuurt naar [email protected].

Gerelateerde artikelen