Welke kwast hoort bij welke schilderklus?
Ronde kwasten. Ovale en platte kwasten. Kwasten met een knik…al dan niet voor eenmalig gebruik. Welke kwast heeft u nu precies nodig voor welke schilderklus? Als het u duizelt, helpt onderstaande informatie u de juiste keuze te maken.
- U gebruikt kwasten met varkensharen voor verf op terpentinebasis.
- Kwasten met een mix van varkensharen en synthetische haren kunt u gebruiken voor verf op waterbasis of op terpentinebasis.
- Kwasten met alleen synthetische haren worden meestal gebruikt voor verf op waterbasis.
Wegwerpkwasten of professionele kwasten?
Wegwerpkwasten hebben een plastic of kunststof handvat. U kunt er bijvoorbeeld lijm of afbijtmiddel mee aanbrengen, maar ze hebben een groot nadeel: ze kunnen haren verliezen. Voor professionele schilderklussen zijn wegwerpkwasten dan ook minder goed bruikbaar.
- Ronde en ovale kwasten worden het meest gebruikt en zijn bijvoorbeeld geschikt voor het schilderen van hekken en kozijnen.
- Platte kwasten zijn bedoeld voor het aanbrengen van beits en vernis. Ook krijtverf wordt meestal met een platte kwast aangebracht.
- Ronde en platte kwasten met een knik hebben een kop die schuin op de steel staat. Platte kwasten met een knik worden ook wel radiatorkwasten genoemd en zijn handig voor het schilderen van moeilijk bereikbare plekken.
Welke roller hoort bij welke schilderklus?
Een goede roller geeft een mooi eindresultaat: pluisvrij, geen rolbanen en geen losse haren in de verf. Dat vraagt om rollers van topkwaliteit, maar ook om rollers die passen bij het soort lak dat u gebruikt. Er zijn dan ook veel verschillende soorten verfrollers verkrijgbaar, ieder met hun eigen kenmerken.
Verfrollers worden gemaakt van verschillende materialen, zoals microvezel, nylon, vilt en mohair. Nylon en microvezel zijn zeer populair. Microvezel is een dicht geweven stof die veel vocht vasthoudt en de lak zeer gelijkmatig afgeeft. Ideaal als u werkt met dunne laksoorten. Nylon verfrollers zijn door een speciale productietechniek geschikt voor tweecomponentengebruik. Ideaal dus voor epoxy, polyesterlak en coating.Welk schuurpapier heeft u nodig?
Verf hecht niet goed op een vieze of vette ondergrond. Er is dan ook geen ontkomen aan: vóór u kunt schilderen, moet u eerst schuren om de ondergrond schoon en glad te maken. Als het oppervlak niet vlak is, zoals bij hekwerken en meubels, heeft u geen keuze. Dan moet u met de hand schuren. Is het oppervlak wel vlak en niet al te groot, dan is handwerk ook prima te doen.Alle producten waarmee u kunt schuren, bestaan uit een onderlaag met een schurende toplaag. Een aardig weetje is dat schuurpapier niet altijd letterlijk schuurpapier is. De onderkant kan ook zijn gemaakt van linnen of kunststof.
De korrelgrootte van schuurpapier
Hoe grover de ondergrond, hoe grover uw schuurpapier moet zijn. Begin daarom altijd met een grove korrel en werk de ondergrond en iedere verflaag daarna af met (zeer) fijn schuurpapier. Hoe grof schuurpapier is, hangt af van de korrelgrootte.Welke afplaktape hoort bij welke schilderklus?
Afplakken met tape lijkt zo eenvoudig - tot u ontdekt dat er voor vrijwel iedere ondergrond een andere tape bestaat. De ene ondergrond is teer en breekt snel af, terwijl de andere glad of juist erg ruw is. De juiste tape heeft precies voldoende kleefkracht om de ondergrond genoeg te beschermen zonder deze te beschadigen. Maar waarop moet u nu precies letten bij het kiezen van de juiste tape?
De samenstelling van afplaktape
De drager van de tape is de laag waarop de lijm of kleefstof is aangebracht. Dit materiaal bepaalt voor een groot deel hoe sterk en elastisch de tape is - en bepaalt daarmee dus voor een groot deel de toepassingsmogelijkheden van de tape. De lijm of kleefstof zorgt voor de hechting van de tape op de ondergrond. Voor u begint met afplakken, is het belangrijk de ondergrond eerst goed schoon te maken. Een laag stof, vet of vuil zorgt ervoor dat de kleefkracht van de tape afneemt of dat deze zelfs helemaal niet plakt. Let daarnaast op de temperatuur.
Bij het kiezen van de juiste tape zijn 3 factoren belangrijk: de ondergrond, de omgeving en de werkzaamheden. Vindt u het lastig te bepalen welke tape het best geschikt is voor uw werkzaamheden? Doe dan een plaktest.
Glas, kunststof en metaal zijn gladde oppervlakken die totaal verschillend op tape kunnen reageren. Hieronder vindt u enkele tips waarop u moet letten bij het kiezen van de juiste tape:
- Kunststof en gecoate of gelakte oppervlakken. Vooral als kunststof iets ouder is, kan de bovenlaag verweerd zijn. Plak kunststof oppervlakken daarom zo kort mogelijk af.
- Glas. Als u glas afplakt, is het belangrijk op de stand van de zon te letten. Als de zon door het glas schijnt, kunnen extreem hoge temperaturen ontstaan.
- Onbehandeld metaal. Onbehandeld metaal kan roesten als het vochtig wordt. Als u delen van het metaal afplakt en u werkt met verf of andere materialen die water bevatten, kan daardoor kleurverschil ontstaan tussen het afgeplakte deel en het niet-afgeplakte deel van het metaal.
- Pleisterwerk. Bij pleisterwerk is de ruwheid van de ondergrond een belangrijke factor. Hoe ruwer de ondergrond, hoe sterker de kleefkracht van de tape moet zijn.
- Steen. Bij het kiezen van tape voor het afplakken van een stenen ondergrond, is het belangrijk goed na te gaan voor welke soort steen de tape is bedoeld.
- Papier. Als u papier moet afplakken, is dat in de praktijk meestal behang. Gebruik hiervoor een tape met een zo laag mogelijke kleefkracht.
- Hout. Ook bij al dan niet gefineerd hout is het verstandig te kiezen voor tape met een lage kleefkracht.