UV beschermende kleding
Bovenstaande normering is gegeven aan kleding die u beschermt tegen schadelijke uv-straling. Bij buitenwerkzaamheden of wanneer u blootgesteld wordt aan de zon is deze normering uiterst belangrijk en kleding met deze normering erg geschikt. Zonlicht bestaat namelijk voor een deel uit ultraviolette straling. Dit is een elektromagnetische straling die niet met het menselijke oog waarneembaar is, maar wel schadelijk is voor de mens wanneer iemand hier overmatig mee in contact komt. Wanneer uv-straling in contact komt met de huid kan het er namelijk voor zorgen dat deze verbrandt, rood kleurt en het kan mogelijk zelfs huidkanker veroorzaken. Dit laatste kan veroorzaakt worden door twee typen uv-stralen; glas of wolken houden de straling niet tegen en daarom dringt het diep in uw huid. UV beschermende kleding is om die redenen van groot belang op de werkvloer (buiten). UV beschermende kleding is te vergelijken met SPF 50, ofwel zonnebrand met factor 50.
De meest gebruikte stof voor UV beschermende kleding is polyester. Deze stof kreukt minder snel, oogt mooi en is veilig om te gebruiken. Kunststoffen zoals polyester, nylon, lycra en acrylic absorberen en beschermen veel beter dan gebleekt katoen. Hoe dichter een stof namelijk geweven is, hoe beter het beschermt tegen uv-straling. Zo heeft een lichte, dunne stof (denk aan een zijden blouse of katoenen shirt) normaal gesproken een beschermingsfactor van SPF 2 tot 10. Een dicht geweven katoenen shirt kan tot een beschermingsfactor van SPF 20 bevatten, wat ongeveer vergelijkbaar is met juist aangebrachte zonnebrand (tot SPF 30). Losse kleding beschermt daarnaast beter dan strakke, omdat bij strak spannende kleding de gaten in het weefsel groter worden. Natte kleding verliest 50% van de bescherming en laat uv-stralen makkelijker door. Ook nieuwe normale kleding (met name van katoen) biedt minder bescherming, omdat de holten in het weefsel van kleding die al enkele keren gewassen is (en daardoor wat gekrompen) kleiner zijn geworden. Tot slot bieden donkere kleuren een betere uv-bescherming dan lichte kleuren, maar absorberen zij ook meer zichtbaar licht en infraroodstraling. Ze worden daarentegen wel warmer en zijn erdoor minder comfortabel in de zon. Ook felle absorberen relatief veel uv-licht, aanzienlijk meer dan pastelkleuren of wit.
UV-beschermende kleding is geïmpregneerd met een UV-werend product en/of is op een specifieke manier geweven. Volgens Europese normen is een kledingstuk met een UPF (Ultra violet Protection Factor van stoffen) hoger dan 30 volgens Europese normen 'UV-beschermende kleding' en materiaal met een UPF hoger dan 40 is 'UV-ondoorlaatbaar'. Bij kledingstukken die aan de Europese standaard voor UV-werende kleding voldoen, staat de code EN 13758-2 40+ vermeld.