Wat is de meest efficiënte methode om lasrook te beheersen?
We geven een helder overzicht met informatie hoe u als werkgever beheersmaatregelen kunt nemen om de hoeveelheid lasrook te verminderen:
Prioriteit | Beheersmaatregelen | Beperkingen van de maatregel |
1. Een lasproces wijzigen of vervangen | Probeer andere processen te gebruiken die minder dampen produceren of de blootstelling verminderen | Het kan soms onmogelijk zijn om een proces of metaal te vervangen, bijvoorbeeld roestvast staal. |
2. Technische maatregelen | Installeer beschermingsomhulsels, zorg voor algemene ventilatie of gebruik lokale afzuiging. | Ventilatie kan tegenstrijdige eisen hebben, zoals voldoende afzuiging zonder gassen te verstoren. |
3. Werkpraktijken | Zorg ervoor dat de lasser het hoofd uit de rookpluim houdt door zich anders te positioneren. | Ruimtebeperkingen kunnen het moeilijk maken om het hoofd van de rook weg te houden. |
4. Persoonlijke beschermingsmiddelen | Gebruik ademhalingsbescherming als de eerdere maatregelen niet voldoende zijn. | Werkgevers moeten zorgen voor een goed ademhalingssysteem, met selectie, training en onderhoud. |
Wat is een automatische lashelm?
Lashelmen met filterlenzen beschermen het gezicht en de ogen tegen hitte, spatten en straling. Bij een automatisch donkerkleurend filter (ADF) blijft het UV/IR-filter actief, zelfs als de stroom uitstaat, waardoor het voortdurende bescherming biedt tegen schadelijke straling. ADF’s verminderen de noodzaak om de helm op te tillen voor het bekijken van het werkstuk of de laszone. Dit verkleint de kans op oogletsel door boogstralen of rondvliegende deeltjes. Een veiligheidsbril is nog steeds vereist. Bovendien vermindert het gebruik van ADF’s de kans op nekletsel, omdat het hoofd minder vaak bewogen hoeft te worden om de helm omhoog of omlaag te klappen.Wat zijn de voordelen van een lashelm?
Voordelen van een goed ontworpen lashelm zijn onder andere:
- Een helm met filter beschermt het gezicht en de ogen tegen hitte, spatten en schadelijke straling.
- Ingebouwde ademhalingsbescherming biedt bescherming tegen lasrook.
- Automatisch donkerkleurende filters maken het minder vaak nodig de helm af te nemen dan bij passieve filters, wat:
- de kans verkleint op onbedoelde blootstelling aan gevaarlijke UV-/IR-straling bij het ontsteken van de boog of door nabijgelegen lassers.
- het risico op oogletsel door rondvliegende deeltjes, zoals slijpsel of lasspatten, vermindert.
Hoe kiest u de juiste lashelm?
Hoewel boog-/UV-straling en brandwonden door lassen duidelijk gevaren zijn, is het beschermen van de longen en andere vitale organen minstens zo belangrijk. Begin met een blootstellingsanalyse en identificeer de verschillende risico’s die PBM-oplossingen vereisen. Houd hierbij rekening met de specifieke eisen voor pasvormtesten en inspectie van beschermingsmiddelen. Geïntegreerde oplossingen kunnen bescherming bieden tegen meerdere gevaren tegelijk, zoals een lashelm met ADF’s, hoofd-, slijp- en gehoorbescherming. Sommige systemen bevatten ook een PAPR- of SAR-systeem voor ademhalingsbescherming.Hoe kiest u de juiste oogbescherming voor het lassen en slijpen?
Het selecteren van de juiste oog- en gezichtsbescherming voor het lassen en slijpen is essentieel om oogletsel te voorkomen. Lasfilters zijn noodzakelijk voor bescherming tegen optische straling. Hoe hoger de kleurtint van het filter, des te beter de bescherming tegen UV- en IR-licht. Raadpleeg regelgeving voor advies over de juiste tint. De ISO-norm 19734:2021 biedt richtlijnen voor de selectie, het gebruik en het onderhoud van oog- en gezichtsbescherming tegen verschillende optische en fysieke gevaren.
Bij het slijpen kunnen er gevaarlijke deeltjes, vonken en stof vrijkomen. Deze norm biedt ook informatie over bescherming tegen mechanische gevaren, zoals rondvliegende deeltjes. Voor optimale bescherming bij het slijpen of snijden is een stand-alone gelaatsscherm of een gelaatsmasker in een ademhalingssysteem aan te raden. Als optische straling een probleem vormt, moeten geschikte lasfilters worden gebruikt. Controleer altijd of het gekozen product getest en CE-goedgekeurd is volgens de EU-regelgeving (2016/426).
Advies veilig werken bij slijpen en lassen
Wilt u advies over welke maatregelen u kunt nemen en welke PBM’s u moet dragen om goed beschermd te zijn bij het slijpen en lassen? Vul dan via onderstaande button uw contactgegevens in en wij nemen vrijblijvend contact met u op voor een adviesgesprek.