Kwasten
20 producten
Waar moet u op letten voordat u een geschikte kwast koopt?
Er bestaan veel verschillende schilderklussen, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: een optimaal schilderresultaat. Daarom bestaan er ook veel verschillende soorten schilderskwasten. Eerst bepaalt u welke plek u wilt verven, waarmee het direct duidelijk wordt met welk soort ondergrond u te maken heeft. Daarop afgestemd wordt de juiste en gewenste verfsoort en -kleur in huis gehaald. Maar dan bent u er nog niet, het is namelijk van groot belang dat u de schilderklus met de juiste soort kwast aanpakt.
Voor nauwkeurig verfwerk heeft u namelijk niet alleen een bijpassende kwast nodig, maar de kwast moet ook nog eens van goede kwaliteit zijn. Veel kwasten spetteren, druppelen of laten haren los. Professionele kwasten bieden hier een oplossing voor. Zonder een goede kwast is het verven van kozijnen, muren en deuren een stuk tijdrovender. Door professionele materialen te gebruiken, voorkomt u bovendien zichtbare strepen en losse haren. Bij Carel Lurvink bieden wij professionele materialen aan. Mocht u toch last hebben van loskomende haren, dan raden wij aan om de verfkwast van te voren langs een schuurpapiertje te strijken en zo de losse haren al zoveel mogelijk te verwijderen.
Met het juiste gereedschap en tips wordt verven dus een stuk gemakkelijker. Met onze professionele en kwalitatieve kwasten was verven zelfs nog nooit zo makkelijk. Het is dus een goed idee om in een goede kwast te investeren. Bij Carel Lurvink kunt u de juiste professionele kwasten kopen voor uw schilderklus en vindt u ook diverse andere verfbenodigdheden voor een optimaal resultaat, bijvoorbeeld rollers zoals een wisselrol, een radiatorrol, een schuimroller en ontluchtingsrollers.
Welke kwasten moeten waarvoor gebruikt worden?
Met de juiste kwast schildert u een stuk effectiever. Echter, de hoeveelheid aan kwasten maakt de keuze ertussen behoorlijk lastig. Wanneer moet u bijvoorbeeld een platte of juist ronde kwast gebruiken? Het is belangrijk om uzelf voldoende vragen te stellen voordat u begint aan het schilderen en het aanschaffen van de benodigdheden. De keuze van het soort kwast hangt namelijk af van de verf, het te beschilderen oppervlak en uw voorkeur. Zo zorgen kwasten met lange haren zorgen voor meer flexibiliteit, waar kwasten met dierenharen goed kunnen worden gebruikt voor het aanbrengen van alkydverf. Een kwast met kunststof haren past daarentegen weer beter bij acrylverf. Ovale kwasten zijn op hun beurt geschikt voor het aanbrengen van beits of het schilderen van grotere oppervlaktes en dienen gebruikt te worden met dunnere verf. Bij kwasten kopen is de match tussen de klus en de juiste soort kwast dus belangrijk.
Bij Carel Lurvink helpen wij u graag een stap verder. Hieronder staan daarom de toepassingsmogelijkheden en eigenschappen van elk soort kwast beschreven:
- Ronde kwasten: Voor een zeer goede verdeling van de verf en bij elk soort oppervlakte een egaal resultaat. Dikkere verf is eenvoudiger aan te brengen met ronde kwasten. Bovendien heeft u betere controle bij het aanbrengen van de verf door het uitspreiden van de haren in alle kanten, waarmee het geschikt is voor het strak schilderen van kleine oppervlaktes.
- Platte kwasten: Een platte kwast zorgt snel voor een egale laag verf op grote (platte) oppervlaktes.
- Radiator kwasten: De radiatorkwast is uiterst geschikt voor moeilijk te bereiken plekjes. Het is een lange kwast met knik, zodat ook binnenkanten van bijvoorbeeld een radiator te bereiken zijn.
- Patentpuntkwasten: Patentpuntkwasten kenmerken zich door het ronde model en de afgeschuinde punt. Ze zijn daarom uiterst geschikt voor precisiewerk op kleinere oppervlakten, zoals randen, kozijnen, profielen of elementen.
- Penseelkwast: Voor nauwkeurig werk (zoals randjes en moeilijke details) is een penseelkwast ideaal. Met penselen zijn oneffenheden gemakkelijk aan te pakken, bijvoorbeeld door verf in de naden of gaten in hout aan te brengen bij een kwast in het hout. Een penseelkwast is niet aan te raden voor grote oppervlakten.
- Blokwitter: Dit is een extra brede en grote platte kwast met lange haren voor het aanbrengen van muurverf op wanden. In één keer veel verf op de muur aanbrengen, handig voor grote oppervlaktes.
- Bokkenpoot: Een bokkenpoot, die ook wel een teerkwast wordt genoemd, is herkenbaar aan zijn afgeschuinde steel en de ronde kop met varkensharen die aan de steel is vastgeschroefd. Met zo’n ronde kwast is het eenvoudiger om dikkere verf aan te brengen en heeft u een betere controle bij het aanbrengen van de verf door het uitspreiden van de haren in alle kanten. Dit maakt de bokkenpoot erg geschikt voor het strak schilderen van (kleine) oppervlaktes.
- Lijmkwast: Lijmkwasten worden veelal gebruikt voor het simpel aanbrengen van behanglijm. De stevige kunstharen in de kwast zorgen namelijk voor een mooie gelijkmatige verdeling van de lijm en voorkomen oneffenheden. Buiten behangen is dit natuurlijk ook essentieel voor andere lijmklussen.
- Wegwerpkwast: Een wegwerpkwast is geschikt voor de eenmalige, simpele klus en is niet van de hoogste kwaliteit. Toch kunt u deze kwast prima gebruiken voor schilderen, afbijten, het aanbrengen van reparatiemiddel of twee-componenten lijm of voor diverse andere klussen.
De kwasten die wij bieden, zijn onder andere van de vooraanstaande merken Goudhaantje en CaluPaint in vrijwel alle modellen.
Hoe maak ik gebruikte kwasten schoon?
De juiste soort kwast is dus mede afhankelijk voor het type verf. Datzelfde geldt voor een goede schoonmaak van de kwasten. Er is verf op waterbasis en verf op terpentinebasis. Water gedragen verf heet ook wel acrylverf en verf op basis van terpentine wordt ook wel lakverf genoemd.
Voordat een schoonmaak toegepast kan worden, moet er eerst zoveel mogelijk verf van de kwasten afgeschraapt worden. Daarna moet er op worden gelet dat de juiste manier van schoonmaak wordt gehanteerd, op basis van het bepaalde type verf.
Heeft u gewerkt met verf op waterbasis, ofwel acrylverf? De kwasten kunnen in een bak met warm water worden gelegd voor ongeveer twee uur lang. Hierna mogen de kwasten afgedroogd worden met een schone doek.
In het geval van werk met kwasten geschikt voor lakverf geldt dat er een kleine hoeveelheid terpentine in een klein schoon bakje, blikje of potje moet worden gegoten. De kwasten moeten tegen de zijkanten van dit bakje worden gehouden, zodat de terpentine tot onderaan de haren komt. Ook hier geldt dat de kwasten twee uur moeten weken en erna afgedroogd dienen te worden met een schone doek.
Hoe bewaar ik schilderskwasten?
Over het algemeen geldt dat kwasten bewaard kunnen worden door ze goed in de verf te dompelen en vervolgens in te pakken met plastic huishoudfolie of aluminiumfolie, wanneer u binnen een aantal dagen weer gaat schilderen. Voor het langdurig bewaren van kwasten kunt u een kwastinette aanschaffen of maken. Plaats (of hang) de verfkwast hierin en zorg dat de kwastinette gevuld is met rauwe lijnolie. De kwastinette zorgt ervoor dat de kwast in de olie hangt, waardoor de kwastharen niet vervormen. De rauwe lijnolie zorgt er daarbij voor dat de kwastharen niet uitdrogen en soepel en zacht blijven.
Voor zowel kwasten die geschikt zijn voor watergedragen verf als kwasten geschikt voor verf op terpentinebasis geldt dat ze te allen tijde op een droge plek bewaard moeten worden. Omdat dat nog wel eens lastig wil zijn tijdens een schilderklus of in een opbergplaats als een garage of schuur, heeft Carel Lurvink een handig hulpmiddel die de levensduur van een kwast verlengt.
Onze Brushkeeper Pro is een hulpmiddel voor het snel en veilig opbergen van uw ronde kwast tijdens een verfklus tot wel drie dagen zonder schoon te maken. Bovendien rolt de kwast niet weg door de platte kant van het hulpmiddel. Bij het wegleggen van de kwast rust de kwast niet op de haren, waardoor deze mooi in vorm blijven. Daarnaast is de Brushkeeper flexibel en uit te knijpen, waardoor eventuele opgedroogde verf barst en er makkelijk uit komt. De steel van de kwast blijft schuin omhoog zodat deze makkelijk grijpbaar is en de verf uit de kwastharen loopt in plaats van erin. Hierdoor krijgt u ook geen water meer in de blanke lak. Het hulpmiddel zorgt er tevens voor dat er tussentijds en aan het einde van de dag niet gespoeld hoeft te worden. Hierdoor wordt er een stuk minder water verbruikt en komt er geen residu in de afvoer zoals normaal gesproken bij het uitspoelen van de kwast. Dit heeft een positief effect op het milieu. Vind meer voordelen van de Brushkeeper op de productpagina en ontdek het gemak ervan.