Oogbescherming
7 producten
Houd uw zicht scherp en veilig. Bij werkzaamheden waarbij oogletsel kan optreden, is oogbescherming onmisbaar. Carel Lurvink biedt een breed assortiment aan oogbeschermingsproducten van merken zoals 3M, CaluPrevent en Portwest, die uw ogen tegen gevaar beschermen.
Wat valt er onder oogbescherming?
Met onze ogen zorgen wij voor één van de belangrijkste zintuigen: zicht. Bij beschadiging van de ogen verliest u uw visuele waarneming en worden (dagelijkse) werkzaamheden gecompliceerd of zelfs onmogelijk. Schade aan de ogen is zelfs vaak onherstelbaar. Oogbescherming wordt gebruikt om schade aan de ogen te voorkomen en is daarom erg belangrijk. Bescherming van de ogen kan verschillende soorten veiligheidsbrillen, onderhoudsmiddelen voor de verzorging van oogbescherming, accessoires voor oogbescherming, gelaatsschermen of vizieren betekenen.
Afhankelijk van het type werkzaamheden wordt een geschikte veiligheidsbril/-masker gekozen die van het juiste materiaal is gemaakt om tegen de specifieke risico’s van het werk te beschermen. Deze kan worden aangevuld met specifiek geschikte accessoires.
Wat zijn de risico’s van werk zonder oogbescherming?
Het is belangrijk om de schade die een spatje van een chemische stof, een klein metaalsplintertje of UV- en infraroodstraling niet te onderschatten. Sterker nog, alle soorten straling kunnen een risico vormen waartegen oogbescherming nodig is. Al deze gevaren kunnen pijnlijke en in sommige gevallen zelfs onherstelbare oogschade verrichten. Wanneer u dus geen oogbescherming draagt, is er een verhoogd risico om rondvliegende splinters, stof, vonken en gevaarlijke stralingen in uw ogen te krijgen. U bent er dan namelijk volledig aan blootgesteld. Bij veel werkzaamheden en op alle plekken met gevaarlijke of spattende stoffen is een veiligheidsbril daarom onmisbaar voor de ogen. Bovendien moet de blootstellingstijd zo kort mogelijk gemaakt worden.
Het risico van schade aan het gezichtsveld kan door allerlei zaken veroorzaakt worden. Dit is afhankelijk van het soort werk dat u uitvoert. De risico’s kunnen bestaan uit vuur, hitte, kou, gevaarlijke stoffen, ziekteverwekkers, UV- of ioniserende straling, vloeistoffen en snijden/steken.
Kortom: zonder oogbescherming is er een verhoogd risico op mechanisch, fysisch en/of chemisch letsel. Bovendien kan zonder persoonlijke beschermingsmiddelen voor de ogen (ook wel PBM oogbescherming) goed zicht op het werk verloren gaan.
Wanneer is oogbescherming verplicht?
Het is sowieso verplicht om een veiligheidsbril te dragen in iedere werkomgeving waar er gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen of waar er een risico bestaat op splinters. Dit kan aangevuld worden met accessoires die het gelaat/de ogen extra zullen beschermen. Werkomgevingen zijn dan ook verplicht om die omgevingen te voorzien van visuele stickers die het verplicht dragen van oogbescherming aanduiden. Zo geldt altijd: wanneer er een sticker over oogbescherming is geplaatst, is het dragen van een veiligheidsbril verplicht.
Echter, wanneer zo’n sticker niet aanwezig is in de werkruimte, kan het nog steeds zo zijn dat voor die ruimte verplichting van een veiligheidsbril via de Arbowet is vastgesteld. Ook werkgevers bepalen vaak of hun werknemers alsnog verplicht zijn om een veiligheidsbril te dragen in deze situaties. Het is daarom essentieel dat u goed informeert bij uw werkgever welke PBM oogbescherming u dient te dragen.
Welke oogbescherming beschermt tegen vloeistof en fijnstof?
Soms is het nodig om het complete gelaat te beschermen, bijvoorbeeld bij slijp- en snijwerk en wanneer er druppelende of spattende vloeistoffen zijn. Een gelaatscherm, vizier of laskap biedt dan uitkomst. Het type oogbescherming hangt dus altijd af van de werkomgeving en werkzaamheden.
Welke soorten veiligheidsbrillen zijn er dan?
Bij het kiezen van de juiste veiligheidsbril voor uw situatie is het belangrijk om te letten op de mate van bescherming die de bril biedt. Zo kunt u kiezen voor een standaard veiligheidsbril of voor een veiligheidsbril met zijbescherming. Dit type bril biedt een optimale bescherming, omdat ze uw ogen ook aan de onder-, boven- en zijkant afschermen. Een standaard veiligheidsbril beschermt uw ogen tegen optische, chemische en mechanische gevaren. Deze bril sluit niet volledig aan op het gezicht, waardoor de bescherming ervan alleen optimaal werkt bij lichte werkzaamheden. De term ‘veiligheidsbril’ is in feite een verzamelnaam voor verschillende soorten brillen die uw ogen beschermen. Zo bestaat er de overzetbril, wat een veiligheidsbril is voor brildragers. Deze bril is geschikt bij lichte werkzaamheden. Het is een gecertificeerde veiligheidsbril die u gewoon over uw normale bril heen kunt dragen. Zo verliest u geen sterkte, maar bent u wel goed beschermd tegen mogelijke gevaren.
Daarnaast bestaat er de ruimzichtbril. Dit is een veiligheidsbril die uw beide ogen volledig omsluit en perfect aansluit op het gezicht. Het zicht blijft daarom optimaal. Deze bril wordt doorgaans door laboranten gedragen. De ruimzichtbril kan over de normale bril heen worden gedragen en is geschikt voor middelmatige tot zware werkzaamheden.
Net werd al even gesproken over een laskap, maar er bestaat ook een lasbril. Dit is een veiligheidsbril die optimaal beschermt tegen UV-licht dat tijdens het lassen vrijkomt, tegen rondvliegende vonken die vrijkomen en tegen gloeiende metaalspetters die ontstaan. Al deze brillen worden bij Carel Lurvink aangeboden door hoogstaande merken, zoals 3M en Portwest.
Daarnaast is het draagcomfort een belangrijk aandachtspunt bij het kiezen van een geschikte bril. Zo zijn er veiligheidsbrillen verkrijgbaar die zijn uitgevoerd met een rubberen bevestigingsband of verstelbare pootjes. Vanzelfsprekend is het bij het langdurig dragen van de bril belangrijk dat de bril comfortabel zit. Ook de lens van de bril vormt een aspect waar u op moet letten. Veiligheidsbrillen zijn namelijk verkrijgbaar met verschillende lenskleuren en diverse coatings voor extra bescherming.
Veiligheidsbrillen met een heldere lens zijn geschikt voor algemene werkomstandigheden. Ze hebben een natuurlijk kleurbeeld en beschermen tegen de standaardeisen, zoals omschreven in de desbetreffende regelgeving (EN 166). Brillen met een gele lens hebben een verhoogd contrast en beschermen tegen UV-straling, impact en blauw licht. Een oranje lens biedt daarbij nog een scherper zicht en leidt over het algemeen minder snel tot vermoeidheid.
Daarnaast bevatten sommige brilglazen een extra beschermende coating. Zo zijn er bijvoorbeeld krasbestendige veiligheidsbrillen verkrijgbaar met een antikras coating. Ook bieden wij brillen met een spiegelende coating, die schadelijk licht terugkaatsen. U kunt daarnaast kiezen voor veiligheidsbrillen met een anti-damp coating, waarmee u condensvorming op de brilglazen voorkomt.
U kunt dus afgestemd op het type werkzaamheden en uw voorkeuren altijd een geschikte veiligheidsbril bij ons vinden.
Waar moet een veiligheidsbril aan voldoen?
De Europese norm EN 166 omschrijft de vereisten waaraan alle oogbeschermingsmiddelen moeten voldoen en alle testen die veiligheidsbrillen moeten doorstaan. Alle veiligheidsbrillen in ons assortiment voldoen aan de normering EN 166. De EN 166 is nauw verbonden met EN 167 en EN 168, die de optische en niet-optische testmethoden specificeren.
In de EN 166 is bijvoorbeeld gesteld dat veiligheidsbrillen geen hoofdpijn en vermoeidheid mogen veroorzaken bij de drager. Ook de minimale materiaalsterkte, de optische zuiverheid van de brilglazen, het effect van veroudering, de desinfecteerbaarheid, de weerstand tegen UV-straling en de vuurbestendigheid van de bril zijn in deze norm opgesteld.
Voor meer geavanceerde veiligheidsbrillen gelden aanvullende veiligheidseisen. Zo moeten lasbrillen voldoen aan EN 169, bevatten veiligheidsbrillen met normering EN 170 goedgekeurde UV-filters en brillen met een infrarood-filter moeten voldoen aan veiligheidsnormering EN 171. In sommige werksituaties biedt alleen een veiligheidsbril niet voldoende bescherming tegen mogelijke risico’s. Voor persoonlijke beschermingsmiddelen die het hele gezicht beschermen, kunt u terecht in ons assortiment gelaatsbescherming.
Oogbescherming bestaat kort gesteld uit twee hoofdonderdelen. Dit zijn glazen van mineraal glas of kunststof en het montuur van metaal of kunststof. Beide onderdelen dienen te voldoen aan de keuringseisen uit de EN 166 om de bril een veiligheidsbril te mogen noemen. Neem bij twijfel contact met ons op en laat u adviseren door onze productspecialisten over de juiste oogbescherming.