In onze eerste twee blogs hebben we meer informatie gegeven over mondmaskers als medisch hulpmiddel en persoonlijk beschermingsmiddel. Welk type masker u nodig heeft, hangt af van het risico waarvoor bescherming nodig is. De LCI-richtlijn en de FMS-leidraad bieden richtlijnen om te bepalen wanneer een chirurgisch mondmasker volstaat, wanneer een FFP-masker nodig is en welk type FFP-masker dan vereist is.
Op de website van het RIVM staat de volgende richtlijn vermeld:
“Wanneer besmetting alleen plaatsvindt via grote druppels en huidschilfers die over relatief korte afstanden worden verspreid en relatief kort in de lucht blijven hangen, is een chirurgisch mondneusmasker of een FFP1-masker voldoende. Als de ziekteverwekker zich echter verspreidt via kleine druppels of druppelkernen (aerosolen), zoals bij tuberculose, is een FFP2-masker noodzakelijk. FFP2-maskers bieden een betere filtratie van de lucht dan FFP1-maskers.”Wat is het verschil tussen een chirurgisch mondneusmasker en een FFP-masker?
In onderstaande tabel hebben we de belangrijkste verschillen uitgelegd.
Kenmerk | Chirurgisch (medisch) mondneusmasker | FFP-masker |
Filterefficiëntie | Lager | Hoger |
Draagcomfort | Hoog draagcomfort | Goed, betere pasvorm |
Randlekkage | Grotere kans op randlekkage, dus een groter risico op besmetting | Minder randlekkage, dus beter beschermd |
Vervangen | Na 2 à 3 uur vervangen |
Masker met NR-markering: na 8 uur vervangen |
Certificering | Medische certificering | Geen medische certificering nodig, maar wel mogelijk |
Prijs | Voordelig | Iets prijziger |
Bescherming | Vooral van binnen naar buiten | Vooral van buiten naar binnen |
Toepasbaarheid | Beschermt niet tegen ziekteverwekkers die zich via kleine druppels of aerosolen verspreiden | FFP2-masker beschermt tegen ziekteverwekkers die zich via kleine druppels of aerosolen verspreiden |
Hoe lang kunt u een mondmasker veilig dragen?
Het beantwoorden van deze vraag is onmogelijk omdat de effectiviteit van een masker afhangt van verschillende factoren:- De drager van het masker: bij mensen met een zware ademhaling kan het masker sneller verzadigd raken.
- Omgevingsomstandigheden: factoren zoals temperatuur en vooral luchtvochtigheid spelen een belangrijke rol. Deze hebben niet alleen invloed op het draagcomfort, maar ook op de duur waarin het masker effectief blijft. Hoge temperaturen kunnen bovendien weer leiden tot een versnelde ademhaling, wat resulteert in een sneller verzadigd masker.
Wanneer moet het masker dan wel vervangen worden?
Een chirurgisch mondneusmasker of ademhalingsbeschermingsmasker kan maximaal worden gedragen voor de duur zoals aangegeven door de fabrikant. Het masker moet eerder vervangen worden als ademen zwaarder wordt, als het masker vochtig of vuil is of bij de eerste tekenen van verslechtering.Zorginstellingen bepalen vaak zelf na hoeveel uur de maskers vervangen moeten worden. Hergebruik van maskers is in de zorg niet toegestaan. Een masker moet dus na gebruik weggegooid worden.
Waarom is een goede pasvorm van een mondmasker zo belangrijk?
Eén van de belangrijkste vereisten voor een mondneusmasker of ademhalingsbeschermingsmasker is dat het goed aansluit op de huid. Als dit niet het geval is, kan ongefilterde lucht via de open randen het masker binnendringen. Hierdoor wordt de drager ongewild blootgesteld aan schadelijke deeltjes.Zo kan baardhaar de mate van bescherming al verminderen. Baardhaar kan er zelfs voor zorgen dat het masker niet meer effectief is. Een masker kan dus mogelijk niet geschikt zijn voor personen met een baard. Bovendien is er een grotere kans dat een niet goed aansluitend mondneusmasker vaker wordt aangeraakt (om het goed te zetten), wat kan leiden tot besmetting van de handen.
Het is dus voor gebruik belangrijk om te controleren of het masker goed aansluit op de huid, vooral rond de neus en kin, omdat juist op deze plekken vaak lekkage optreedt. De metalen neusklem moet bijvoorbeeld bij het opzetten van het masker goed worden aangedrukt rondom de neus.
Controleren van de pasvorm
Bij maskers zonder ventiel kan de pasvorm gecontroleerd worden door in het masker te blazen. Als er voelbare lucht langs het gezicht ontsnapt, sluit het masker niet goed aan. Bij maskers met ventiel kunt u de pasvorm controleren door een hand over het ventiel te leggen. Als het masker goed aansluit, ontstaat er een vacuümeffect bij het inademen. Dit geeft aan dat er geen lucht langs de randen ontsnapt.Als u merkt dat lucht ontsnapt, dan dient u het masker nogmaals te verstellen, de neusclip te modelleren en te controleren of de elastieken juist geplaatst zijn. Maskers met elastieken die achter het hoofd zijn geplaatst, bieden een betere bescherming omdat ze minder kans op lekkage hebben dan maskers met elastieken achter de oren.
Tips voor het juist gebruik van mondneusmaskers
Maskers bieden op zichzelf nooit volledige bescherming en kunnen bij onjuist gebruik zelfs tot besmetting leiden. Voor effectieve infectiepreventie blijven algemene voorzorgsmaatregelen, zoals goede handhygiëne, essentieel. Maskers maken altijd deel uit van een breder pakket aan beschermende maatregelen, zoals het dragen van een veiligheidsbril of face shield, het gebruik van fysieke barrières en het handhaven van voldoende afstand.Op de website van het RIVM staan de volgende aanbevelingen voor het gebruik van mondneusmaskers:
- Zowel het chirurgisch mondneusmasker als een FFP1- en FFP2-ademhalingsbeschermingsmasker kan 3 uur achtereen, bij de zorgverlening aan meerdere cliënten/bewoners, gedragen worden. Tussentijds op- en afzetten mag alleen als de buitenkant van het masker geheel niet wordt aangeraakt door handen of oppervlakken.
- Vervang maskers als deze vochtig of vuil zijn geworden.
- Raak het mondneusmasker bij het afzetten alleen aan bij de elastieken of touwtjes.
- Raak bij het verwijderen van het mondneusmasker de voorkant van het masker niet aan.
- Raak de binnenkant van het masker niet aan.
- Pas handhygiëne toe na contact met de voorzijde van het masker en na het afzetten van het masker.
CaluPrevent BLS maskers: houdbaarheid, modellen en duurzaamheid
De CaluPrevent BLS maskers hebben een levensduur van 10 jaar. Ze moeten dan wel opgeslagen zijn volgens de instructies van de fabrikant in hun originele, ongeopende verpakking. Maskers met een actieve koolstoflaag hebben een levensduur van 5 jaar. Maskers met actieve kool neutraliseren ongewenste of nare geuren.De houdbaarheidsdatum staat op de maskers vermeld. Na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum mogen de maskers niet meer gebruikt worden. Dit omdat ze tijdens de opslag stof kunnen opnemen en verzadigd kunnen raken, wat de effectiviteit van het masker beïnvloedt.
We hebben verschillende modellen FFP-maskers in ons assortiment:
- Voorgevormde cupmaskers: deze maskers hebben een vaste vorm.
- Platte vouwmaskers met drie panelen.
- Platte vouwmaskers met één vouw (een soort koffiefilter).
De platte vouwmaskers zijn compact, vaak per stuk verpakt en gemakkelijk op te bergen.
De CaluPrevent BLS maskers hebben, afhankelijk van het model, verschillende innovatieve technologieën, waaronder:
- Nano filtratie: de allerkleinste nanodeeltjes worden gefiltreerd.
- Armor-technologie: deze maskers beschikken over een externe beschermlaag die beschermt tegen vuil en vloeistoffen, terwijl ze tegelijkertijd ademend blijven. Deze laag laat vloeistofdruppels intact afglijden en voorkomt dat ze zich over het oppervlak verspreiden of worden geabsorbeerd.
CaluPrevent BLS stofmaskers worden voor 100% in Europa vervaardigd. Het restmateriaal dat overblijft bij de productie van stofmaskers wordt gebruikt voor het maken van filters. De stofmaskers zijn niet recyclebaar. Dit is niet mogelijk in verband met verontreiniging, hygiëne, materiaalsamenstelling, etc.
Meer informatie?
In onze eerste twee blogs hebben we uitgebreide informatie gegeven over het mondmaskers als medisch hulpmiddel en het mondmasker als persoonlijk beschermingsmiddel. Heeft u een keuze kunnen maken? Dan kunt u uw maskers eenvoudig online bestellen via onze webshop. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze Customer Solution Specialisten via 053 - 303 40 55 of [email protected].